In memoriam: Kor Dijkstra, burgemeester gemeente Grootegast

Commissaris van de Koning René Paas heeft aangeslagen gereageerd op het overlijden van Kor Dijkstra, burgemeester van Grootegast, op 7 juni 2016. Hieronder zijn reactie:

"Kor Dijkstra was een echte Groninger burgemeester. Hij begon in 1985 als burgemeester in de gemeente Oldehove. Hij was toen de jongste burgemeester van Nederland. In 1990 werd hij burgemeester van de heringedeelde gemeente Grootegast. In 2013 begon hij aan zijn laatste ambtstermijn.

Kor Dijkstra stond bekend als een bekwame, geïnteresseerde en toegankelijke persoon. Hij was hartelijk in de omgang en heel direct als het erop aankwam, desgewenst ook in het Gronings. Dat maakte hem tot een benaderbare burgemeester, zowel voor de inwoners van zijn gemeente als voor de ambtenaren in het gemeentehuis.

Naast zijn burgemeesterschap zette Dijkstra zich in op tal van maatschappelijke terreinen. Hij was jarenlang bestuurslid van de Zonnehuisgroep en zette zich in voor de Groninger Taal.

Er zijn veel mensen die Kor Dijkstra zullen missen en die verdrietig zijn over zijn plotselinge dood. Maar ik leef vooral mee met zijn vrouw en familie. Hen wens ik veel sterkte bij het dragen van dit verlies."

René Paas
Commissaris van de Koning in de provincie Groningen