Honderdste lening Fonds Nieuwe Doen naar openluchtzwembad Electra

Openluchtzwembad Electra in Lauwerzijl ontvangt de honderdste lening vanuit het Fonds Nieuwe Doen voor leefbaarheid, zorg en energie in de provincie Groningen. Dankzij de lening kunnen in het zwembad straks 225 zonnepanelen en een luchtwarmtepomp worden geïnstalleerd om het water te verwarmen. Het uiteindelijke doel van het zwembad is energieneutraal worden.

Fonds Nieuwe Doen

Het Fonds Nieuwe Doen verstrekt leningen aan initiatieven in de zorg, leefbaarheid en energietransitie in de provincie Groningen. Het idee achter het fonds is dat er tijdelijk geld beschikbaar wordt gesteld. Als de leningen zijn terugbetaald en teruggevloeid in het fonds, kan het geld daarna opnieuw worden ingezet voor nieuwe initiatieven die behoefte aan financiering hebben.  Het Fonds Nieuwe Doen is een initiatief van de provincie Groningen. Eind 2018 werd het fonds uitgebreid met nog eens €25 miljoen. 

Openluchtzwembad Electra

Openluchtzwembad Electra draait vooral op vrijwilligers. De eerste 75 zonnepanelen op het zwembad zijn er gekomen met hulp van de Rabobank en de vrijwilligers. Voor een uitbreiding van nog eens 225 zonnepanelen en een luchtwarmtepomp is een aanvraag gedaan bij het Fonds Nieuwe Doen. De luchtwarmtepomp wordt met name in april gebruikt, als het water ververst wordt, en op de momenten dat de zonnecollectoren te weinig warmte geven om het zwemwater te verwarmen. Dit gebeurt nu nog met twee gasgestookte ketels. Eén daarvan wordt vervangen door een luchtwarmtepomp. Als de pomp goed bevalt, wordt de tweede ketel ook vervangen door een luchtwarmtepomp. Daarmee zou de verduurzaming van openluchtzwembad Electra compleet zijn.

Aanvragen voor Nieuwe Doeners

Organisaties met een initiatief of project op het gebied van zorg, leefbaarheid en energie kunnen een aanvraag doen bij het Fonds Nieuwe Doen.