Herinrichting Oost-Groningen en Veenkoloniën feestelijk afgesloten

De herinrichting van Oost-Groningen en de Gronings-Drentse Veenkoloniën is na dertig jaar voltooid. Het project, waarbij een gebied van meer dan 130.000 hectare opnieuw is ingericht, is het grootste dat ooit in ons land werd gerealiseerd. Tijdens de herinrichting van het gebied is onder meer de landbouw, natuur, infrastructuur en waterhuishouding aangepakt. Het project kostte in totaal twee miljard euro. Het nieuwe boek ‘Een kapitale impuls’ laat met foto’s zien hoe de herinrichting van het gebied tot stand is gekomen. Op vrijdag 6 juli overhandigde commissaris van de koningin Max van den Berg het eerste exemplaar aan staatssecretaris Henk Bleker.

 

De herinrichting van Oost-Groningen en de Gronings-Drentse Veenkoloniën is na dertig jaar voltooid. Het project, waarbij een gebied van meer dan 130.000 hectare opnieuw is ingericht, is het grootste dat ooit in ons land werd gerealiseerd. Tijdens de herinrichting van het gebied is onder meer de landbouw, natuur, infrastructuur en waterhuishouding aangepakt. Het project kostte in totaal twee miljard euro. Het nieuwe boek ‘Een kapitale impuls’ laat met foto’s zien hoe de herinrichting van het gebied tot stand is gekomen. Op vrijdag 6 juli overhandigde commissaris van de koningin Max van den Berg het eerste exemplaar aan staatssecretaris Henk Bleker.

Ontwikkeling gaat door

Volgens Bleker gaat de ontwikkeling van het gebied door. "Het is nu zaak dat we kijken hoe de bedrijvigheid hier de concurrentie met elders aankan, want als er toekomst is voor de nieuwe generatie trekken jonge mensen hier niet weg naar elders. Het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid moeten we inzetten voor innovatie van bestaande bedrijven in de agrarische economie in brede zin.  En daarbij moet ook samenwerking worden gezocht met onze Duitse buren".

Op de feestelijke afsluting waren veel regionale en lokale bestuurders uit Groningen en Drenthe aanwezig, en ook mensen die de afgelopen dertig jaar betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van het project.