Hazen ‘rammelen’ over het veld

Het voorplantingsseizoen voor de hazen bereikt op dit moment een hoogtepunt en dat is in een aantal weilanden goed te volgen. In grote open gebieden rennen groepen hazen de hele dag rond en achter elkaar aan. Kenners noemen dat het ‘rammelen’ van de hazen.

 

Het voorplantingsseizoen voor de hazen bereikt op dit moment een hoogtepunt en dat is in een aantal weilanden goed te volgen. In grote open gebieden rennen groepen hazen de hele dag rond en achter elkaar aan. Kenners noemen dat het ‘rammelen’ van de hazen.

Over het veld

Het is een voor hazen aanstekelijk spel. Steeds meer hazen sluiten zich bij zo’n rammelende groep aan en het is ook niet dat een mannetje (rammelaar) achter een specifiek vrouwtje (moer) aanrent. Het is meer gezamenlijk over het veld razen.

Paartjes

Het is een heel schouwspel van de toenadering van mannetjes naar vrouwtjes en de strijd tussen rivaliserende mannetjes. De mannetjes ‘drijven’ de vrouwtjes op en uiteindelijk, na een periode van boksen, snuffelen en imponeren, vormen de hazen paartjes.

Ongeveer vier weken na deze ‘rammeltijd’  worden hazen drachtig.