Halve ton subsidie voor platform enzymtechnologie CarbExplore

Onderzoeksbedrijf CarbExplore Research krijgt  € 50.000 subsidie voor de oprichting van een platform voor enzymtechnologie. Enzymen zijn eiwitten die een chemische reactie in of buiten een cel kunnen opwekken. Het platform onderzoekt enzymen voor het ontwikkelen van gezondere voedingsmiddelen. Door de investering in nieuwe apparatuur en technieken kan het bedrijf veel sneller werken. Naar verwachting levert de investering binnen drie jaar 10 nieuwe banen op.

30 jaar kennis

CarbExplore Research heeft een verzameling van meer dan 1.000 unieke 'CAZymes', enzymen voor het produceren van vernieuwende koolhydraten. De Rijksuniversiteit Groningen heeft deze verzameling en de bijbehorende kennis in 30 jaar opgebouwd. Onderzoekers bewerken en testen de enzymen momenteel stuk voor stuk en dat is een arbeidsintensief proces. Door te investeren in hoogstaande apparatuur en technieken kan het bedrijf veel sneller werken.

Gezondheid

Door de ontwikkeling van gezondere voedingsmiddelen draagt de enzymtechnologie bij aan de gezondheid van Noord-Nederland. Deze voedingsmiddelen hebben minder calorieën en koolhydraten, waardoor er minder kans is op ziektes als diabetes en obesitas.

Snelle groei

CarbExplore is een beginnend bedrijf dat sinds de oprichting in 2017 een snelle groei heeft doorgemaakt. Het team groeide in ruim een jaar van vier naar zeven personen. Naar verwachting gaat door de investering van de provincie de omzet gaat groeien en er banen bij komen.

Innovatief en Duurzaam MKB

De subsidie komt uit de regeling Innovatief en Duurzaam MKB, onderdeel van Groningen@Work, het programma economie en arbeidsmarkt van de provincie Groningen. Met deze regeling stimuleert de provincie Groningen innovatie, duurzame ontwikkeling en werkgelegenheid bij het regionale bedrijfsleven.