Grootschalige controle op loslopende honden in Groninger natuurgebieden

De provincie heeft op zondag 1 april samen met de Politie Noord-Nederland, Staatsbosbeheer, Stichting Het Groningerlandschap en Natuurmonumenten gecontroleerd op de toegangsregels in verschillende natuurgebieden. Uiteindelijk zijn er dertien bekeuringen uitgedeeld aan baasjes die hun hond niet aan de lijn hadden. Daarnaast werd er een persoon bekeurd voor het rijden op een crossmotor.

Onaangekondigde acties

De handhavingsacties vonden plaats bij het Landgoed Coendersborg, Harensche Bos, Nanninga's Bos, Bolmeer, Petgaten Leekstermeer, Trimunt Bos en Lauwersmeergebied en waren onaangekondigd. Vorig jaar vond in het Lauwersmeergebied een soortgelijke actie plaats, die leidde tot drie bekeuringen.

Verstoring van dieren

Loslopende honden in kwetsbare natuurgebieden zorgen voor verstoring van reeën, konijnen, hazen, hagedissen en broedende vogels. Bij dreiging verlaten deze dieren hun jongen of het nest. Het is dan voor jagende vogels en andere dieren eenvoudig om de eieren of de kuikens te roven.

Kwetsbare periode

In het voorjaar is de broedtijd de meest kwetsbare periode. Dan is het nog belangrijker om honden aan de lijn te houden. Dat gebeurt niet altijd. Boswachters vinden nog steeds aangevallen reeën in natuurgebieden. Veel reeën overleven een aanval van een hond niet. In natuurgebieden staat op de toegangsborden vermeld waar je wel en niet mag komen met een (aangelijnde) hond.

Aankomende zondag 8 april vindt een zelfde controle plaats in natuurgebieden in Oost-Groningen.