Groningse school wint VARA's 'Op weg naar het Lagerhuis 2010'

Het scholieren debatteam van Ubbo Emmius te Stadskanaal is winnaar geworden van het programma 'Op weg naar Het Lagerhuis 2010'. De leerlingen van de locatie Stationslaan versloegen op 11 mei een team van scholengemeenschap Thomas a Kempis uit Arnhem in een zinderende finale. De finale wordt op zaterdag 15 mei uitgezonden door de VARA op Nederland 3, om 20.00 uur.

Het scholieren debatteam van Ubbo Emmius te Stadskanaal is winnaar geworden van het programma 'Op weg naar het Lagerhuis 2010'. De leerlingen van de locatie Stationslaan versloegen op 11 mei een team van scholengemeenschap Thomas a Kempis uit Arnhem in een zinderende finale. De finale wordt op zaterdag 15 mei uitgezonden door de VARA op Nederland 3, om 20.00 uur.

Beste jonge debaters

In januari werd Ubbo Emmius winnaar van de provinciale voorrondes op het provinciehuis en kregen hun beker uitgereikt door de commissaris van de koningin, Max van den Berg. Op 11 mei vond de finale plaats. De leerlingen van Ubbo Emmius mogen zichzelf de beste jonge debaters van Nederland noemen. De verschillen waren klein, de kwaliteit van het debat hoog. De jury bestond uit zanger/politicus Henk Westbroek, debatspecialist Joost Hoebink en Tweede Kamerlid Sabine Uitslag. Het debat werd geleid door Menno Bentveld.

Prijs

Door de winst in de finale heeft het scholenteam ook nog een bijzondere prijs gewonnen. Begin juni vertrekt het team naar London. Zij zullen daar het Lagerhuis bezoeken en een rondleiding krijgen.

Op weg naar Het Lagerhuis

De landelijke scholieren-debatcompetitie ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ is bedoeld voor middelbare scholieren van VMBO, HAVO, VWO en de laagste klassen van het MBO. Door deel te nemen aan ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ vormen jongeren zich een mening over maatschappelijke onderwerpen en leren ze hun standpunt onder woorden te brengen en in het openbaar te verdedigen. Bij de voorbereidingen verdiepen leerlingen zich in de voor- en tegenargumenten van actuele thema’s.
Jaarlijks doen er ongeveer 200 scholen mee, die eerst in hun eigen provincie strijden om afgevaardigd te worden naar de landelijke rondes. De provincie Groningen ondersteunt dit initiatief.