Groningse projecten vallen in de prijzen

Muziektheater SWET uit het Westerkwartier wint Passie op het Platteland-prijs (POP-prijs) en Dorpshuis in Garrelsweer wint publieksprijs tijdens de POP-prijsuitreiking afgelopen donderdag 25 maart 2010 in het provinciehuis van Flevoland.

Muziektheater SWET uit het Westerkwartier wint Passie op het Platteland-prijs (POP-prijs) en Dorpshuis in Garrelsweer wint publieksprijs tijdens de POP-prijsuitreiking afgelopen donderdag 25 maart 2010 in het provinciehuis van Flevoland.

'Met ziel en zaligheid' 

Muziektheater SWET won de prijs in de categorie 'uitvoering van Leader aanpak' en een ontving tevens een gedeelde hoofdprijs. Dorpshuis Weersterheem in Garrelsweer ontving de publieksprijs. Groningse gedeputeerde Douwe Hollenga feliciteerde in Lelystad de winnaars. "Het is een geweldige opsteker voor deze organisaties die zich met ziel en zaligheid inzetten om ons platteland leefbaar te houden", aldus een enthousiaste gedeputeerde.

De Passie op het Platteland-prijs

De Passie op het Platteland-prijs werd voor het eerst uitgereikt en is een landelijk prijs voor succesvolle, inspirerende, bijzondere, of innovatieve projecten die gefinancierd zijn vanuit het Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) 2007-2013. Het televisieprogramma de Uitlaatklep, een discussieprogramma met jongeren van het VMBO was genomineerd maar viel niet in de prijzen. Foxheerd Wonen en Zorg, kreeg 552 stemmen verworven voor het  wooncomplex voor 12 jong volwassenen met een verstandelijke beperking in Foxhol maar viel niet in de prijzen. 

Muziektheater SWET uit het Westerkwartier

Gert Sennema, artistiekleider van SWET was ontroerd bij de ontvangst van de Passie op het Platteland-prijs. Volgens de jury verdient SWET 2008 de prijs vanwege de originele manier om afscheid te nemen van gebouwen met een historische betekenis. De jury prees SWET voor de lef. Het is bovendien een project dat jong en oud betrekt en anderen kan inspireren.
De muziektheaterproductie won een geldprijs van in totaal € 2.500 en een gouden plaquette. De voorstelling SWET draait om het afscheid van voormalig kamp Nuis. Dit kamp bestond uit houten barakken en diende in de Tweede Wereldoorlog als de plek waar jonge mannen bijeen werden gebracht voor de Arbeitseinsatz. Na de oorlog werden er NSB’ers ondergebracht in kamp Nuis en in 1951 werden er Molukkers gehuisvest. In 1965 is het kamp afgebroken. Gert Sennema: "Ik beschouw deze prijs als een erkenning voor het platteland. Een platteland dat in staat is om een voorstelling te maken, die er toe doet, een voorstelling met de dynamiek en de vitaliteit van het platteland". Het muziektheaterteam is alweer begonnen met een nieuwe productie over het afscheid van de drukkerij Bronsema in Leek. De audities van de muziekanten, dansers en acteurs is al geweest. 28 September  2010 zal de première plaatsvinden.

Dorpshuis Weersterheem in Garrelsweer publieksprijs Passie op het Platteland

Geheel onverwacht kreeg dorpshuis Weersterheem de publieksprijs voor de Passie op het Platteland-prijs. Ze kregen 840 voorkeursstemmen terwijl er slechts 600 mensen (van baby's tot bejaarden) in Garrelsweer wonen. Eric Raad nam als voorzitter van de stichting Dorpshuis Weersterheem  namens het dorp Garrelsweer een zilveren plaquette en een mand streekproducten in ontvangst. Eric Raad: "Het was niet makkelijk om de financiering van het dorpshuis rond te krijgen. De gemeente en provincie hebben het gedeeltelijk gefinancierd maar het dorp zelf heeft ook meegeholpen en alle zeilen bijgezet om de financiering van het dorpshuis rond te krijgen. Bovendien hebben 79 vrijwilligers veel sloop- en bouw- en andere werkzaamheden zelf verricht.  Dit heeft de gemeenschapsgevoel een grote boost gegeven. Met zo'n sterke dorpsgemeenschap verdien je ook een dorpshuis". En niet alleen een dorphuis maar ze verdienen nu ook de publieksprijs voor de Passie op het Platteland.