Groningse grote winkelgebieden scoren goed op bereikbaarheid en parkeergelegenheid

Grote winkels aan de rand van plaatsen in de provincie Groningen scoren goed op bereikbaarheid en op parkeergelegenheid. Dat blijkt uit koopstromenonderzoek  (PDF PDF-bestand, 624 KB)in opdracht van de provincie Groningen. In het onderzoek is gekeken naar het koopgedrag en de mening van consumenten in de negen grote winkelgebieden in de provincie. Alle grote winkelgebieden krijgen van de ondervraagden een voldoende. De provincie gebruikt de uitkomsten van het onderzoek voor haar beleid om de detailhandel in deze winkelgebieden te verbeteren.

Negen winkelgebieden

In de provincie Groningen zijn negen grote winkelgebieden en grootschalige detailhandelsvestigingen: in Appingedam (PDF PDF-bestand, 566 KB), Delfzijl, Groningen, Hoogezand (PDF PDF-bestand, 545 KB), Leek (PDF PDF-bestand, 596 KB), Stadskanaal (PDF PDF-bestand, 514 KB), Veendam (PDF PDF-bestand, 502 KB), Winschoten (PDF PDF-bestand, 557 KB) en Winsum (PDF PDF-bestand, 481 KB). De twee grootste liggen in de stad Groningen: het Sontplein (PDF PDF-bestand, 559 KB) en de Peizerweg/Hoendiep (PDF PDF-bestand, 536 KB). Alle grote winkelgebieden in de provincie krijgen een voldoende. De bereikbaarheid en de parkeermogelijkheden scoren daarbij het hoogst. Verder blijkt uit het onderzoek dat bezoekers vooral naar een bepaald grootwinkelgebied komen omdat het dichtbij is. Ook de combinatie van verschillende winkels bij elkaar is een belangrijke reden om daar te gaan winkelen. Een supermarkt zorgt er bijvoorbeeld voor dat consumenten deze winkelgebieden vaker bezoeken. Het meest verspreid in de provincie worden fietsen en auto-onderdelen gekocht.

Belangrijkste aanbevelingen

Uit het rapport komt een aantal aanbevelingen naar voren.

• Vrijwel alle gebieden voldoen aan de vraag van de consument en er is weinig leegstand.
• Over het algemeen zijn de winkelgebieden niet erg groot (behalve die in de stad Groningen) en door hun ligging goed toegankelijk. Goede bereikbaarheid met onder andere fiets of bromfiets en het openbaar vervoer is een belangrijk punt. Ook is het van belang of er oplaadpalen zijn voor elektrische fietsen.
• Goede en actieve samenwerking tussen ondernemers kan leiden tot een sterker aanbod en tot goede plannen. Het Hoendiep in Groningen is hiervan een voorbeeld.
• Laat alleen het Sontplein uitgroeien tot grootwinkelgebied, met een ruimere variatie aan bedrijven. Uitbreiding op andere locaties is niet verstandig omdat dit ten koste gaat van winkels in de centrumgebieden.
• Houd voor de winkelgebieden vast aan de huidige branches (bouwmarkten, wonen/woninginrichting en tuincentra). Voor fietsenzaken kan in sommige gevallen een uitzondering worden gemaakt.
• Plaats geen daghoreca in deze winkelgebieden; de bezoeker komt gericht voor de winkels. Uitzonderingen hierop liggen in de stad Groningen, waar de gebieden groter zijn en een ander karakter hebben.
• Winkels aan de randen van plaatsen en grootschalige winkelgebieden moeten meegenomen worden bij het schrijven van lokale of regionale detailhandelsvisies.