Gronings duurzame energie-inkoopproject maakt kans op KoopWijsPrijs 2019

Vanaf 1 januari 2019 kopen vijf Groninger gemeenten, de provincie Groningen, de Veiligheidsregio Groningen en Omgevingsdienst Groningen gezamenlijk groene energie in voor ruim 400 gebouwen, bruggen, sluizen en straatverlichting. Dit innovatieve project is genomineerd voor de landelijke KoopWijsPrijs 2019, omdat het een vooruitstrevend project is op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen. Het publiek kan mede bepalen wie de winnaar van de prijs wordt. 

Koploper

Met dit project zorgen we ervoor dat de door ons ingekochte stroom wordt opgewekt door hernieuwbare energiebronnen uit de regio. Niet alleen Eneco gaat hiervoor installaties bouwen, ook Energie VanOns (de lokale organisatie die energie verkoopt van de Groningse energiecoöperaties) heeft vijf jaar de tijd om nieuwe energiebronnen te bouwen. Het bundelen van de energie-inkoop biedt bijvoorbeeld Grunneger Power en kleinere coöperaties de kans te investeren in innovatie. Zo houden we het geld in de regio. Groningen is met de afsluiting van dit langdurige energiecontract een van de koplopers in Nederland.

KoopWijsPrijs

De KoopWijsPrijs is een initiatief van de Rijksoverheden en wordt jaarlijks uitgereikt aan een ambitieus, vernieuwend en/of anderszins opvallend project op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen. Er zijn drie genomineerden, waaronder dus het project van de Groninger gemeenten en de provincie. De overige twee genomineerden zijn Warme en koude dranken-voorzieningen van het Shared Service Center ONS en Circulaire, sociale en innovatieve afvalcontainers van de gemeente Rotterdam.