Gronings bedrijf Graskool gaat bermgras verwerken tot barbecuekolen

Het nieuwe opgerichte bedrijf Graskool in Groningen gaat van bermgras kolen voor de barbecue maken. Het gaat om een proef van het bedrijf CharcoTec in Mijdrecht (Utrecht) en dochterbedrijf Vagroen in Groningen, die samen een duurzaam productieproces voor graskolen hebben ontwikkeld. Mocht de proef slagen dan komt er een installatie in Groningen voor productie op commerciële schaal. Dat levert naar verwachting vijf banen op mbo-niveau op. De provincie draagt een halve ton subsidie bij.

Voldoende bermgras

Bermgras is een van de soorten biomassa die in Nederland voldoende beschikbaar is. Het maaien van de bermen levert in onze provincie bijvoorbeeld jaarlijks zo'n 6.000 ton gras op. Om het bermgras te verwerken tot houtskool zijn er verschillende stappen nodig, zoals drogen, verkleinen en het persen tot briketten. Het proces dat CharcoTec heeft ontwikkeld is innovatief, efficiënt en schoon, waarmee deze productie van graskool zorgt voor een verlaging van de CO2-uitstoot, ten opzichte van geïmporteerd houtskool. In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 50.000 ton houtskool voor de barbecue gebruikt, wat voornamelijk geïmporteerd wordt uit Oost-Europa en geproduceerd is uit niet-gecertificeerd hout. 

Fabriek voor graskool

Het proefproject van Graskool heeft als doelstelling de technische, logistieke en financiële haalbaarheid van een productielocatie aan te tonen, waar op commerciële schaal barbecuekolen uit lokaal beschikbaar gras geproduceerd worden. Als de proef succesvol blijkt komt er bij afvalverwerking Stainkoeln in Groningen een fabriek, die jaarlijks zo'n 200 ton graskool kan produceren. 

Groningen@Work

De subsidie van de provincie komt uit het programma Innovatief en Duurzaam MKB-2. Deze regeling is onderdeel van Groningen@Work, het programma voor economie en arbeidsmarkt 2016-2019. Het doel hiervan is om de economie te versterken en daarmee zoveel mogelijk mensen in onze provincie aan het werk te krijgen.