Groninger overheden in beroep bij Raad van State om gasbesluit

De provincie, gemeenten, waterschappen en de Veiligheidsregio Groningen gaan gezamenlijk in beroep bij de Raad van State tegen het gaswinningsbesluit van minister Henk Kamp. De Groninger overheden vinden dat de gaswinning niet voor vijf jaar bevroren kan worden op een niveau van jaarlijks 24 miljard kubieke meter. De veiligheid en het voorkomen van schade moeten voor de overheden voorop staan. Het beroepschrift wordt op woensdag 9 november behandeld tijdens de vergadering van Provinciale Staten.

Te veel onzekerheden

Er moet nog veel onderzoek worden gedaan naar de winning van gas in onze provincie. Op dit moment zijn er nog te veel onzekerheden. Het is nog onbekend wat het winningsniveau van 24 miljard kubieke meter per jaar betekent voor de regio. De overheden vinden dat er in het besluit te weinig rekening wordt gehouden met de veiligheid van de inwoners in het gebied.  

Impact

Daarnaast is in het gaswinningsbesluit onvoldoende aandacht voor de versterking van gebouwen en de veiligheid voor wat betreft de wegen, de industrie en het milieu, aldus de overheden. De overheden ontkennen niet dat het erop lijkt dat de vermindering van het gasniveau een positief effect heeft, maar ze wijzen erop dat impact voor het gebied nog steeds groot is. Er moet nog steeds met aardbevingen rekening worden gehouden. Volgens de gegevens van de Nationaal Coördinator Groningen moeten nog rond de 22.000 woningen geïnspecteerd worden, waarvan nu nog niet zeker is of ze versterkt moeten worden.

Gezamenlijk

De overheden hebben het beroep gezamenlijk voorbereid. Een beroep indienen bij de Raad van State is mogelijk tot en met vrijdag 11 november 2016. De volgende overheden zijn erbij betrokken geweest: de provincie Groningen, de Veiligheidsregio Groningen, de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s en de gemeenten Appingedam, Groningen, Loppersum, Stadskanaal, Bedum, Grootegast, Menterwolde, Ten Boer, Bellingwedde, Haren, Oldambt, Veendam, Delfzijl, Hoogezand-Sappemeer, Pekela, Winsum, De Marne, Leek, Slochteren, Zuidhorn en Eemsmond.