Groninger kwelders van levensbelang voor rotgans

Rotganzen komen in de winter massaal naar de Groningse waddenkust om eten te zoeken. Het is daarmee een van de meest voorkomende ganzensoorten op de kwelders. Uit onderzoek is gebleken dat deze ganzen het liefst zoete kwelderplanten als zeegras en zeeweegbree eten en de zoute varianten zoals zeekraal links laten liggen.

 

Rotganzen komen in de winter massaal naar de Groninger waddenkust om eten te zoeken. Het is daarmee een van de meest voorkomende ganzensoorten op de kwelders. Uit onderzoek is gebleken dat deze ganzen het liefst zoete kwelderplanten als zeegras en zeeweegbree eten en de zoute varianten zoals zeekraal links laten liggen.

Diversiteit aan planten

Het onderzoek is een steun in de rug voor beheerders die de diversiteit in hun kwelders willen behouden. Op lage kwelders groeit veel zeekraal en even daarboven groeit juist meer weegbree en zeegras. Volgens de onderzoekers hebben de ganzen de suikers in de planten nodig voor hun lange trektochten. De ganzen broeden niet in Nederland maar in Siberiƫ. Tijdens hun lange trektochten is de diversiteit aan planten op de Groningen Waddenkust dus van groot belangrijk voor de rotgans.

Meer informatie op www.metawad.nl.