Groningen viert komend weekend 70 jaar bevrijding

Komend weekend wordt uitgebreid stilgestaan bij de bevrijding van de stad Groningen 70 jaar geleden. Van vrijdag 10 tot en met zondag 12 april is er van alles te doen in de stad. Bezoekers kunnen het einde van de Tweede Wereldoorlog in Groningen opnieuw beleven via voorstellingen, films, muziekoptredens en tentoonstellingen.

Komend weekend wordt uitgebreid stilgestaan bij de bevrijding van de stad Groningen 70 jaar geleden. Van vrijdag 10 tot en met zondag 12 april is er van alles te doen in de stad. Bezoekers kunnen het einde van de Tweede Wereldoorlog in Groningen opnieuw beleven via voorstellingen, films, muziekoptredens en tentoonstellingen.

Programma

Op vrijdag rijden Canadese troepen over de Paterswoldseweg, waar de gevechten tijdens de laatste dagen van de Duitse bezetting in 1945 worden nagespeeld. In het Stadspark is een kampement uit die tijd te vinden. Verder zijn er tentoonstellingen en films te bekijken in het Noordelijk Scheepvaartmuseum en het Groninger Forum. Het evenement wordt zondag afgesloten met een bevrijdingstour met 150 legervoertuigen op de Vismarkt, nagespeelde gevechten op de Grote Markt en muziekoptredens. Meer informatie over het programma is te vinden op bevrijdgroningen70.nl.

Overlast

Tijdens de viering kan er overlast ontstaan voor omwonenden. Zo worden bepaalde wegen tijdelijk afgesloten en busroutes aangepast. Ook zal er tijdens de nagespeelde gevechten gebruik worden gemaakt van verschillende (harde) geluidseffecten. Meer informatie over mogelijke overlast staat op de website van de gemeente Groningen.

Subsidie van de provincie

De viering van 70 jaar bevrijding wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen. Gedeputeerde Bote Wilpstra opent donderdagochtend 9 april de tentoonstelling in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Kijk voor foto's van de bevrijding van Groningen op de Beeldbank Groningen.