Groningen start fietsverlichtingsacties met theater en graffiti

Onder het motto ‘Fiets verlicht’ organiseren de Groninger overheden de komende weken verschillende acties in stad en provincie om fietsers te attenderen op hun zichtbaarheid. Zo zal de campagneleus te zien zijn op fietspaden, is er straattheater op de markt en deelt de waarnemend nachtburgemeester samen met wethouder Paul de Rook fietslampjes uit.

Onder het motto ‘Fiets verlicht’ organiseren de Groninger overheden de komende weken verschillende acties in stad en provincie om fietsers te attenderen op hun zichtbaarheid. Zo zal de campagneleus te zien zijn op fietspaden, is er straattheater op de markt en deelt de waarnemend nachtburgemeester samen met wethouder Paul de Rook fietslampjes uit.

Kwetsbaar

De stad Groningen heeft twee fietspaden in de top tien van drukste fietspaden van het land, terwijl ook in de provincie veel wordt gefietst. Helaas fietsen veel mensen, vooral in de stad, zonder licht. Vaak hebben ze niet door dat ze zó slecht te zien zijn, dat ze gevaar opleveren voor zichzelf en voor hun medeweggebruikers. Op de fiets zijn mensen bovendien erg kwetsbaar in het verkeer en relatief vaak slachtoffer van ongevallen.

Green graffiti

Op tachtig fietspaden door de hele provincie worden fietsers erop gewezen dat ze goed verlicht moeten zijn. Dat gebeurt met afbeeldingen van milieuvriendelijke (green) graffiti, die na een tijd door de regen weer verdwijnen. In de stad gaat waarnemend nachtburgemeester Chris Garrit, in samenwerking met een promotieteam van Verkeerswijzer Groningen, fietslampjes uitdelen. Op verschillende plekken in de stad spreken zij fietsers aan en controleren hun fietsverlichting. Als dit niet in orde is, krijgt de fietser fietslampjes.

Straattheater

Acteurs van theatergroep Authentiek herinneren de bezoekers van weekmarkten aan het belang van goede fietsverlichting. Verder voeren basisscholen fietsverlichtingsacties uit met de toolkit van de ANWB Lichtbrigade. Eerder al heeft Team Alert acties uitgevoerd onder studenten. De politie gaat ook nog op verschillende plaatsen in de provincie extra controleren op fietsverlichting.

Verkeerswijzer Groningen

De fietsverlichtingsacties worden georganiseerd door de Groninger overheden die onder de noemer Verkeerswijzer Groningen samenwerken aan verkeersveiligheidscampagnes en educatie-activiteiten om het aantal verkeersslachtoffers in de provincie Groningen verder terug te dringen.