Groningen presenteert zich in Den Haag als proeftuin voor innovaties

Groningen is de proeftuin van Nederland als het gaat om de opwekking van groene energie, duurzaam bouwen en slim vervoer. Dat was de boodschap die een delegatie vanuit de provincie Groningen dinsdag 18 mei in Den Haag overbracht aan Tweede Kamerleden en medewerkers van verschillende ministeries. Met een presentatie in SociĆ«teit De Witte lieten Groninger bestuurders en ondernemers zien wat voor innovatieve ontwikkelingen er plaatsvinden en wat Nederland als geheel daaraan kan hebben. Zij riepen op tot steun vanuit Den Haag.

Nieuwe oplossingen

De aardbevingsproblematiek dwingt onze provincie ertoe op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen, bijvoorbeeld als het gaat om het opwekken van groene energie, zodat we minder afhankelijk zijn van de gaswinning. Daarnaast wordt bij het versterken van de woningen in het aardbevingsgebied gekeken hoe deze zo duurzaam mogelijk gemaakt kunnen worden. Er zijn al huizen in onze provincie die zonder aardgas kunnen. Verder is Groningen druk bezig met de ontwikkeling van slim en groen vervoer, via experimenten met zelfrijdende busjes en lijnbussen op waterstof.

Oproep tot steun

Met steun van het Rijk kan onze provincie helpen de vernieuwingen verder ontwikkelen, zodat ook de rest van het land kan meeprofiteren. Het zorgt er niet alleen voor dat er meer werkgelegenhied in Groningen ontstaat, maar ook dat Nederland bijvoorbeeld de doelstellingen haalt van het klimaatakkoord van Parijs. 

Sprekers

Aan het woord kwamen onder meer Bernard Wientjes van De Bouwagenda, een nationaal innovatieprogramma voor de bouwsector, Henk Pijlman van de Hanzehogeschool, waartoe onderzoekscentrum EnTranCe behoort, en Marco Smit van de Economic Board Groningen, die zich inzet voor de economische ontwikkeling en werkgelegenheid. Namens de provincie en de gemeente Groningen waren het college van Gedeputeerde Staten en het college van burgemeester en wethouders aanwezig.