Groningen krijgt eerste rondvaartboot op waterstof in Noord-Nederland

Groningen krijgt de eerste duurzame rondvaartboot op waterstof in Noord-Nederland. Het bedrijf Progress Events BV uit de stad krijgt hiervoor van de provincie een subsidie van bijna 20.000 euro. Het bedrijf schaft een authentieke rondvaartboot aan en wil deze laten varen op het nieuwste type elektromotor, lithiumbatterijen en een waterstofcel. Hierdoor zijn geen fossiele brandstoffen meer nodig en is de uitstoot minimaal.

Groningen krijgt de eerste duurzame rondvaartboot op waterstof in Noord-Nederland. Het bedrijf Progress Events BV uit de stad krijgt hiervoor van de provincie een subsidie van bijna 20.000 euro. Het bedrijf schaft een authentieke rondvaartboot aan en wil deze laten varen op het nieuwste type elektromotor, lithiumbatterijen en een waterstofcel. Hierdoor zijn geen fossiele brandstoffen meer nodig en is de uitstoot minimaal.

Dagtochten

Voor Noord-Nederland is een rondvaartboot op waterstof helemaal nieuw. Door de combinatie van het gebruik van waterstof en lithiumbatterijen wordt het gemakkelijker om langer geheel duurzaam te varen. Daarmee zijn complete dagtochten mogelijk. De boot moet het boegbeeld worden voor een verduurzaming van de rondvaart in Noord-Nederland.

Progress Events BV

Progress Events BV is een bedrijf dat twee horecazaken, een evenementenbureau en een (cocktail)cateringbedrijf exploiteert. Het bedrijf organiseert onder meer jaarlijks het Bierfestival Groningen en het Grachtenfestijn. Dit festijn heeft verschillende duurzaamheidscertificeringen ontvangen. Afhankelijk van het seizoen werken tussen de 30 en 45 mensen bij Progress Events BV. Het bedrijf voorziet in 12 vaste arbeidsplaatsen.

Innovatief en Duurzaam MKB

De subsidie komt uit het tweede programma ‘Innovatief en Duurzaam MKB Groningen’ dat begin 2015 van start is gegaan. Met dit programma wil de provincie bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf de mogelijkheid bieden om te investeren in innovatieve en duurzame projecten. Van het budget van 2,4 miljoen euro is nog ongeveer 1 miljoen euro beschikbaar.