Groningen krijgt eerste perslucht-diagnosecentrum van Noord-Nederland

Het bedrijf Poelstra Perslucht breidt zijn diensten uit door te investeren in een zogeheten perslucht-diagnosecentrum. Dit centrum is uniek in Noord-Nederland en wordt ontwikkeld vanwege de toenemende vraag. Perslucht wordt voor verschillende doeleinden gebruikt: voor het oppompen van banden, maar ook voor de beademing van patiĆ«nten in een operatiekamer. Omdat het om een innovatief en duurzaam project gaat, dat ook drie banen extra oplevert, draagt de provincie bijna 27.000 euro bij.

Perslucht testen

Tot nu toe is er in Noord-Nederland geen plek waar bedrijven hun perslucht kunnen laten testen. Met de komst van dit diagnosecentrum verandert dit. Het zijn voornamelijk de voedingsmiddelenindustrie en bedrijven in de gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen en tandartsen, die gebruik maken van perslucht. Door de strengere eisen in de voedingsmiddelenindustrie en het toegenomen bewustzijn voor wat betreft energiebesparing, verwacht Poelstra dat steeds meer bedrijven hun perslucht willen laten testen. Het gaat dan om het meten van de kwaliteit van de lucht, het energieverbruik en mogelijke lekkage. Poelstra kan zowel op de eigen bedrijfslocatie in Groningen perslucht testen, als bij klanten ter plaatse, door de inzet van een mobiele machine.

Wat is perslucht?

Perslucht is samengeperste lucht en wordt voor verschillende toepassingen gebruikt. Het wordt verkregen met een compressor, die gas of lucht samenperst en het onder hogere druk beschikbaar maakt. Afhankelijk van het type compressor en de kwaliteit van de aangezogen lucht kunnen er hele kleine oliedeeltjes in de perslucht komen. Voor normale toepassingen worden deze oliedeeltjes er op een simpele manier uitgevangen. Als de lucht voor beademing of voor medische doeleinden wordt gebruikt, moet de perslucht volkomen olievrij zijn en moet de lucht nog beter gezuiverd zijn.

Poelstra

Machinefabriek Poelstra is een familiebedrijf dat is opgericht in 1961. In 2011 is het gestart met een nieuwe bedrijfsactiviteit genaamd, Poelstra Perslucht. Het gaat om een aparte onderneming gericht op verkoop, montage en onderhoud van persluchtsystemen. Daar komt dus nu het testen van de perslucht bij. Het bedrijf heeft vijftien medewerkers in dienst en is gevestigd aan de Atoomweg in Groningen.

Innovatief en Duurzaam MKB

De subsidie komt uit het tweede programma Innovatief & Duurzaam MKB Groningen, bedoeld om innovatie en duurzaamheid in het midden- en kleinbedrijf te bevorderen. De regeling is onderdeel van Groningen@Work, het programma voor economie en arbeidsmarkt.