Groningen kan terugkijken op een geslaagd koninklijk bezoek

Op dinsdag 28 mei kreeg Groningen als eerste provincie de gelegenheid koning Willem-Alexander en koningin Máxima te ontmoeten. Stad en Ommeland kleurden oranje voor deze feestelijke gelegenheid. Inwoners van de hele provincie verzamelden zich in een zonovergoten Groningen en Leek om het koninklijk paar te zien.

Op dinsdag 28 mei kreeg Groningen als eerste provincie de gelegenheid koning Willem-Alexander en koningin Máxima te ontmoeten. Stad en Ommeland kleurden oranje voor deze feestelijke gelegenheid. Inwoners van de hele provincie verzamelden zich in een zonovergoten Groningen en Leek om het koninklijk paar te zien.

Groningen

Het programma begon om 9.00 uur in het provinciehuis in de stad Groningen. Via de het Martinikerkhof liep het paar over de Grote Markt richting het Waagplein. Langs de route lieten Groningers zien wat Groningen onderscheidt van de overige provincies. Zo gaf jeugdcircus Santelli een optreden en gaven op de Grote Markt studenten van het Prins Claus conservatorium een muzikaal optreden. Verder werd er onder andere aandacht besteed aan Healthy Aging (gezond ouder worden) en dronk het koninklijk paar een kopje koffie met Groningers. De route eindigde op het balkon van het stadhuis.

Leek

Rond 10.30 uur kwam het paar aan in Leek op het Landgoed Nienoord. Hier werden de koning en koningin vrolijk onthaald door kinderen van diverse basisscholen. Met de koets ging het paar naar het begin van de route waar het onder andere kennismaakte met onze Kroonappels, de 13 leukste Groninger dorpen en christelijke basisschool De Windroos; die in onze provincie de leukste Koningsspelen organiseerde.

Roden

Het Groninger programma eindigde in Roden. Op deze plek werden de koninklijke bezoeken aan de twee provincies met elkaar verbonden. Tijdens een informele bijeenkomst kregen zo'n 100 vertegenwoordigers van allerlei groepen uit de provincies Groningen en Drenthe, zoals sporters, vrijwilligers, musici, ondernemers en onderzoekers, de gelegenheid de koning en koningin te ontmoeten.

Foto's van het koninklijk bezoek zijn terug te vinden op onze Facebookpagina.