Groningen heeft eerste lichtgevende fietsoversteekplaatsen van Nederland

Op drie plekken in onze provincie liggen sinds kort lichtgevende fietsoversteekplaatsen. Ze beschikken over lichtgevende markeringsstrepen en een reflecterende asfaltlaag, die oplicht als er auto- of fietslichten op schijnen. Straatverlichting is op deze plekken daardoor niet nodig, wat zorgt voor energiebesparing. De oversteken liggen aan de Strandweg bij Zoutkamp, aan de Hoofdweg in Blijham en langs de N355 bij Balmahuizen (vlakbij Noordhorn). Het zijn de eerste lichtgevende oversteekplaatsen in Nederland.

Waarschuwingsborden

Behalve de lichtgevende markering en het reflecterende asfalt staan er naast de wegen digitale verkeersborden die waarschuwen voor overstekende fietsers. Het bord licht op als een auto het bord nadert. Verder zijn op het fietspad led-lampjes aangelegd die een signaal afgeven aan automobilisten als er een fiets overheen rijdt. Ook fietsers worden geattendeerd op naderend wegverkeer. Verder is tussen de rijbaan en het fietspad als afscheiding een groenstrook aangebracht.

Bijzondere aanbesteding

De drie fietsoversteekplaatsen zijn aangelegd door aannemer KWS Infra uit Groningen. Het bedrijf kreeg in de zomer van vorig jaar de opdracht na een bijzondere aanbesteding, waarbij inschrijvers door de provincie werden uitgedaagd om met vernieuwende idee├źn te komen voor veilige oversteken voor fietsers.

Slim en groen

De provincie Groningen zoekt voortdurend naar innovatieve, milieuvriendelijke en energiezuinige mogelijkheden om onze mobiliteit, infrastructuur en het onderhoud ervan, te verbeteren. Projecten met deze insteek krijgen het keurmerk 'slim en groen'. Ook de aanleg van lichtgevende fietsoversteekplaatsen is een voorbeeld van een slim en groen project.