Groningen en Drenthe investeren in schoner vliegen

Het project Luxovius krijgt een subsidie van 3,5 miljoen euro voor een vernieuwend productieproces voor thermoplastisch composiet. Thermoplastisch composiet is  supersterk, licht en recyclebaar materiaal, dat wordt gebruikt bij de productie van vliegtuigen en auto's. Luxovius richt zich in eerste instantie op de luchtvaart. De subsidie komt van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en de provincies Groningen en Drenthe. Het project moet 25 nieuwe banen opleveren. 

Verduurzamen

In het project Luxovius ontwikkelen de bedrijven Boikon B.V. en GKN Fokker samen met NHL Stenden Hogeschool en het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum een geautomatiseerd productieproces voor thermoplastisch composiet. Door een aantal stappen in het proces op een slimme manier samen te voegen, willen de partners in het project zorgen voor een kortere doorlooptijd, een lagere CO2-uitstoot en minder energieverbruik. Daarnaast stoten lichtere vliegtuigen minder kerosine en minder CO2 uit. Deze ontwikkelingen maken de productie van vliegtuigen en vliegen duurzamer.

Subsidie 

Het SNN en de provincies Groningen en Drenthe investeren samen 3,5 miljoen euro subsidie. Hiervan stelt het SNN ruim 2,7 miljoen euro beschikbaar uit Europees geld. De provincies Groningen en Drenthe dragen gezamenlijk bijna 800.000 euro bij.