De problemen veroorzaakt door de gaswinning moeten zo snel mogelijk worden opgelost. De gaswinning moet omlaag en de veiligheid van de inwoners moet voorop staan. Met die boodschap ( PDF-bestand, 12 MB) gaan verschillende Groninger overheden en organisaties op 15 februari naar Den Haag. De delegatie, onder leiding van de commissaris van de Koning, wil voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over mijnbouw een oproep doen aan alle lijsttrekkers. De regio hoopt dat er zo snel mogelijk een akkoord komt.
Toekomstperspectief
De regio wil dat de Groningers weer toekomstperspectief krijgen. Daarvoor is het nodig dat de gaswinning vanaf volgend jaar wordt afgebouwd en dat leefbaarheid in het gebied wordt versterkt, zo laten de betrokken partijen weten. Ook de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) mag geen rol meer spelen bij de afhandeling van gaswinningsschade. Tegelijkertijd hopen de partijen dat er in de provincie Groningen snel wordt overgestapt op het gebruik van duurzame energie, zodat er straks minder gas nodig is. Als het aan de regio ligt worden deze punten straks na de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart onderdeel van het nieuwe regeerakkoord.
Betrokken partijen
De ondertekenaars van het manifest zijn het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen, de gemeenten Loppersum, Eemsmond, Slochteren, Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde, Delfzijl, Groningen, Bedum, Winsum, Appingedam, Ten Boer, De Marne, de Groninger Bodem Beweging, Milieudefensie, VNO-NCW/MKB Noord, de Natuur en Milieufederatie, FNV, LTO-Noord, Platform Kerk & Aardbeving, Libau en Groninger Dorpen.