Groene bewonersinitiatieven in het zonnetje gezet tijdens excursie

Hoe zorg je ervoor dat de natuur in je woonomgeving er mooi bij ligt? Lokale initiatieven die zich hiermee bezighouden, en daarbij subsidie krijgen van de provincie, werden op 7 juli bezocht tijdens een excursie. Een bus met belangstellenden ging langs Nieuwolda, Midwolda, Muntendam en Kolham om de projecten van dichtbij te bekijken. Ook gedeputeerde Henk Staghouwer woonde een deel van de tocht bij. De excursie werd georganiseerd samen met de Vereniging Groninger Dorpen.

Feestelijke inwijding

De tocht startte in Kolham, waar bewoners een oud-productiebos voor hout en papier van Staatsbosbeheer hebben overgenomen. In dit bos is de natuur inmiddels weer tot bloei gekomen. De excursie ging daarna door naar Nieuwolda, waar een veldje - dat lang braak heeft gelegen - opnieuw is ingericht met fruitbomen en bessenstruiken. Het veldje werd tijdens de excursie feestelijk ingewijd door gedeputeerde Staghouwer en wethouder van Oldambt Laura Broekhuizen, met de onthulling van een nieuwe bank.

Uitreiking cheque

In Midwolda deed het gezelschap een project aan waarbij bewoners het verwaarloosde terrein De Wissel opknappen. Ze zijn hier van plan het bos aan te pakken en er een natuurspeelplaats in te richten. Gedeputeerde Staghouwer reikte aan de betrokkenen een cheque uit van 2.000 euro, als aanmoedigingspremie. Daarna werd Muntendam bezocht, waar bewoners een agrarisch buitengebied geschikt maken voor de akkervogel Grauwe Klauwier, die er ooit veel voorkwam.

Mens en natuur

De bezochte projecten hebben allemaal een subsidiebijdrage ontvangen uit het budget Mens en Natuur van de provincie Groningen. Dit budget is opgenomen in het Programma Landelijk Gebied en heeft als doel initiatieven van bewoners die de natuur in hun leefomgeving willen versterken of verzorgen, een steuntje in de rug te geven. De maximale bijdrage is 10.000 euro per project.