Gratis internet in Arriva-treinen Groningen en Fryslân

Reizigers van de Arriva-treinen in de provincies Fryslân en Groningen kunnen vanaf eind 2012 gebruikmaken van een gratis internetverbinding in de trein. Arriva verwacht uiterlijk in januari 2013 alle 51 treinen die in het Noorden rijden te hebben voorzien van een WiFi-verbinding. De provincies Groningen en Fryslân dragen hier samen bijna 920.000,- euro aan bij.

 

Reizigers van de Arriva-treinen in de provincies Groningen en Fryslân kunnen vanaf eind 2012 gebruikmaken van een gratis internetverbinding in de trein. Arriva verwacht uiterlijk in januari 2013 alle 51 treinen die in het Noorden rijden te hebben voorzien van een WiFi-verbinding. De provincies Groningen en Fryslân dragen hier samen bijna 920.000,- euro aan bij. 

Subsidie

In 2009 stelde het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat een subsidie van 1,1 miljoen euro beschikbaar om internet voor reizigers mogelijk te maken. In februari 2011 lanceerde Arriva het gratis internet op de MerwedeLingelijn, het treintraject tussen Dordrecht en Geldermalsen. Het afgelopen jaar hebben Arriva en de provincies Fryslân en Groningen onderzocht wat er nodig is om ook het gratis internet aan reizigers van de Noordelijke lijnen aan te bieden.

Proef

In september 2008 hield Arriva samen met ProRail en KPN een proef ‘online in de trein’ om gratis internet in de trein te realiseren. Uit deze proef kwam naar voren dat al ruim 45% van de treinreizigers 1 tot 3 keer per week gebruik maakte van deze internetfaciliteit. Ook scoorde het gebruikersgemak en de snelheid van het internet zeer goed.