Graan moet toeristen naar Oldambt trekken

Graan wordt het centrale thema in nieuwe plannen om toeristen naar het Oldambt te trekken. In en rondom Bad Nieuweschans worden onder meer exposities, proeverijen en fiets- en wandelroutes opgezet. Het project is een initiatief van De Graanrepubliek, een samenwerkingsverband van graantelers, producenten en afnemers. De provincie draagt bijna 75.000 euro bij. Ook vanuit het Waddenfonds wordt bijgedragen.

Oldambt

Het Oldambt staat van oudsher bekend om zijn graanvelden, herenboerderijen, ruimte en vergezichten. Het landschap is inmiddels veranderd: de diversiteit van granen is verdwenen, terwijl er in de loop der tijd in het gebied ook steeds meer veeteelt bij gekomen is. Met het project willen de initiatiefnemers de geschiedenis van het oude Oldambt doen herleven en het graan - en alles wat je ermee kunt doen - bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

Proeverijen

Er komen exposities, workshops en proeverijen in De Oude Remise in Bad Nieuweschans, waarbij ook aandacht is voor het productieproces van bijvoorbeeld brood, bier en jenever, op basis van graan. De verschillende fiets- en wandelroutes leiden toeristen langs de graanvelden en boerderijen van het Oldambt.