Gouden camerapaal langs fietspad Hoogezand-Groningen officieel onthuld

De gouden paal met camera's met ogen erop, op de hoek van de Nevelslaan en de Rijksweg-West bij Westerbroek, is donderdag 4 oktober officieel onthuld. De paal 'All eyes on you' staat er sinds begin oktober en is bedoeld om verkeersgedrag te beïnvloeden. De camera's op de paal werken niet echt, maar moeten weggebruikers het gevoel geven dat ze bekeken worden.  Vervolgens moeten ze hun gedrag aanpassen en extra uitkijken op het kruispunt. Ontwerpbureau 2 12 Fahrenheit uit Groningen heeft de paal ontworpen.

Fietsroute Hoogezand-Groningen

De camerapaal is onderdeel van het project Fietsroute Hoogezand-Groningen. In dit project werkt de provincie Groningen samen met de gemeenten Groningen en Midden-Groningen, de politie en de Fietsersbond aan de verbetering van de verkeersveiligheid op de fietsroute tussen Hoogezand en Groningen. Dit gebeurt door de inrichting van het fietspad en de weg aan te pakken, door voorlichting naar weggebruikers en door controles van de politie. Afgelopen jaar zijn de kruisingen overzichtelijker gemaakt en komend jaar wordt de rest van het fietspad aangepakt, in combinatie met groot onderhoud aan de provinciale weg.

Onbewuste beïnvloeding

Uit onderzoek op de fietsroute blijkt dat ongeveer 20 procent van de verkeersdeelnemers bij het naderen van een kruispunt niet naar rechts kijkt bij het fietspad. Het gedrag van weggebruikers kan niet alleen bewust worden beïnvloed, bijvoorbeeld door borden of verkeerslichten, maar ook op een onbewuste manier. Zo stond op de plek van de camerapaal eerder een wijzende, stalen fietser die ervoor zorgde dat het verkeer onbewust ook naar rechts ging kijken. Naast de fietser op het kruispunt van de Nevelslaan zijn op de kruising Woortmansdijk bij Westerbroek ook gele pijlen geplaatst om weggebruikers te wijzen op overstekende fietsers. Uit onderzoek van een student van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden blijkt dat de stalen fietser effect heeft. De pijlen bij de Woortmansdijk hebben geen effect. De effecten van de camerapaal worden de komende tijd ook gemeten.