De vijf genomineerden voor de Groninger Onderwijsprijs zijn bekend. Het gaat om de CBS De Borg in Haren en de ODAB Westerschool in Veendam (categorie basisonderwijs). Verder zijn het Reitdiep College in Groningen, de OSG Winkler Prins in Veendam en het Hogeland College in Warffum genomineerd (categorie middelbaar onderwijs). De winnaar wordt op 6 november bekendgemaakt en doet mee met de Nationale Onderwijsprijs.
Vernieuwende projecten
De vijf scholen zijn genomineerd vanwege hun vernieuwende onderwijsprojecten:
- In CBS de Borg in Haren heeft zes weken lang de Complimentenmachine gestaan, met daarin plastic bolletjes met buttons waarop verschillende complimenten stonden, bijvoorbeeld ‘Goed gedaan’. Als er in de school aanleiding toe was, mocht een leerling een button uit de machine halen en die dragen.
- ODAB de Westerschool in Veendam heeft samen met de leerlingen van groep 8 de speelfilm 'Sta op tegen Pesten' gemaakt. De leerlingen hebben het onderwerp bedacht, een scenario geschreven, geacteerd, maar ook voor reclame en publiciteit gezorgd. De film gaat over sociale media en online pestgedrag.
- Het Reitdiep College in Groningen heeft met het project Taalwerkplaats
leerlingen met flinke achterstanden op het gebied van technisch lezen, verder geholpen. In de Taalwerkplaats leren ze binnen twee jaar lezen op het niveau dat bij hun opleiding past. - Het OSG Winkler Prins in Veendam heeft technieklokaal TechForFun ingericht, waar jaarlijks zo’n 1.000 basisschoolleerlingen uit de gehele regio viermaal per jaar een technische opdracht uitvoeren. De opdrachten worden vooraf op hun eigen school voorbereid.
- Het Hogeland College in Warffum organiseert elke twee jaar een groots opgezette muziekavond. Tijdens de muziekles studeren leerlingen een lied in, dat ze met een band van leraren en andere leerlingen ten gehore brengen. Tijdens de dramales wordt aandacht besteed aan de bijbehorende choreografie.
Jury
De jury die de projecten heeft beoordeeld bestaat uit Sandra Beckerman (Statenlid SP), Mischa van de Berg (hoofdredacteur RTV Noord) en Lotus van Nes (projectleider Onderwijsstad Groningen). De eerste prijs is een bronzen beeldje en een nominatie voor de landelijke finale op 25 maart 2015 in Rotterdam. De provincie Groningen stelt een Presentatieprijs beschikbaar voor de beste presentatie tijdens de uitreiking van de Onderwijsprijs Groningen.
Iedere twee jaar
De Nationale Onderwijsprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan vernieuwende projecten in het onderwijs. De provinciale voorronde wordt georganiseerd door het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP), samen met de provincie Groningen.