Gedeputeerde Staghouwer kan Groenste Politicus van het jaar worden

Henk Staghouwer, gedeputeerde landbouw en natuur, is in de race voor de titel Groenste Politicus van het jaar. Hij is samen met 25 andere politici genomineerd. Sinds 2008 wijst Natuurmonumenten de Groenste Politicus van het jaar aan. Daarmee wil de organisatie de aandacht vestigen op het belang van de natuur en de rol van politici in het natuurbeleid.

Henk Staghouwer, gedeputeerde landbouw en natuur, is in de race voor de titel Groenste Politicus van het jaar. Hij is samen met 25 andere politici genomineerd. Sinds 2008 wijst Natuurmonumenten de Groenste Politicus van het jaar aan. Daarmee wil de organisatie de aandacht vestigen op het belang van de natuur en de rol van politici in het natuurbeleid.

Provincies verantwoordelijk

Eerder koos Natuurmonumenten altijd een winnaar onder de woordvoerders natuur in de Tweede Kamer. Sinds 2014 kunnen alle politici meedoen, want 'ook buiten politiek Den Haag wordt veel goeds gedaan voor de natuur', aldus Natuurmonumenten. De Europese Unie heeft bijvoorbeeld natuurbeschermingsregels en de provincies zijn tegenwoordig verantwoordelijk voor het natuurbeleid in Nederland.

Finale

Van 29 maart tot en met 12 april kon iedereen in Nederland een politicus nomineren. Gedeputeerde Henk Staghouwer is een van de 26 kanshebbers. Stemmen kan tot en met 3 mei. De drie kandidaten met de meeste stemmen gaan door naar de finale op zondagochtend 10 mei in het radioprogramma Vroege Vogels.

Groninger Verdienmodel

Henk Staghouwer is sinds 2013 gedeputeerde landbouw en natuur. Sindsdien is het Groninger Verdienmodel ontwikkeld, waarin boeren ruimte krijgen voor bedrijfsuitbreiding als zij extra inspannen op thema's zoals gezondheid van dieren, uitstoot van ammoniak en natuur en landschap. Hij is verder voorzitter van de gebiedscommissie, die de aanleg van nieuwe natuur in het Zuider-Westerkwartier combineert met plekken voor waterberging. Ook werkt hij samen met bedrijven, overheden en natuurorganisaties om de ecologische kwaliteit van de Eems-Dollard te verbeteren.