Gedeputeerde Nienke Homan krijgt Reuringprijs 2019

Gedeputeerde Nienke Homan is de winnaar van de Noorderpers Reuringprijs 2019. Ze kreeg de prijs uitgereikt tijdens een bijeenkomst van Noorderpers in Forum Groningen. De jury roemt haar inzet voor de energietransitie in het algemeen en voor de betrokkenheid van het Noorden hierbij in het bijzonder. Juryvoorzitter Arjan van de Leur reikte  de bijbehorende oorkonde en een beeldje van glaskunstenaar Alwin Overwater aan Nienke Homan uit.

Reuringprijs

De Reuringprijs is een initiatief van de Noorder Pers Sociëteit, tegenwoordig simpelweg Noorderpers genoemd. Onlangs ging de Noorderpers Sociëteit een samenwerkingsverband aan met Forum Groningen. De prijs  wordt sinds 2015 toegekend aan personen of organisaties die zich onderscheiden op communicatiegebied en voor positieve 'reuring' zorgen in het noorden. Eerdere winnaars van de prijs waren Rob Vos, onderzoeksleider bij de politie in Groningen, Sikkom-journalist Willem Groeneveld, aardbevingservaringsdeskundige Annemarie Heite en Max Holthausen, de maker van de 'Hesla' een Tesla die op waterstof rijdt.

Energietransitie

Met de toekenning van de Reuringprijs 2019 aan Nienke Homan kiest de jury opnieuw voor een persoon die zich bezighoudt met de energietransitie. De jury ziet Groningen als dé energieprovincie van Nederland. Voor de energietransitie, de overgang van fossiele brandstoffen naar meer duurzame vormen van energie, is volgens de jury visie nodig en een ambassadeur die op een bevlogen wijze een boodschap weet over te brengen. Zo iemand is Nienke Homan.

Duidelijke communicatie

Nienke Homan is als gedeputeerde verantwoordelijk voor onder meer energietransitie en klimaatadaptatie. Vooral groene waterstof heeft daarbij haar speciale belangstelling. Ze hecht grote waarde aan duidelijke communicatie over de thema’s waarmee ze zich bezighoudt. Volgens de jury brengt ze die houding enthousiast in de praktijk, bijvoorbeeld door vlogs die ze verspreidt op de sociale media. De jury van de Reuringprijs ziet  in Nienke Homan een moderne, gedreven politicus, die de communicatiemiddelen van deze tijd als geen ander weet te benutten.