'Van omnibus tot Q-link. De geschiedenis van het busvervoer in Groningen en Drenthe.' Zo heet het nieuwe boek van Beno Hofman. Op 20 november kreeg gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk het eerste exemplaar overhandigd in het Nationaal Busmuseum in Hoogezand. Het boek is geschreven in opdracht van het OV-bureau Groningen Drenthe, mede ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het OV-bureau.
Paardentram
In 150 jaar tijd is er veel veranderd in het busvervoer. Aan het eind van de 19e eeuw reden de eerste voorlopers van de bus vanuit de provincie naar de stad Groningen: de omnibus en de paardentram. Nu rijden er vanuit alle hoeken van Groningen en Drenthe bussen, die vlot op elkaar aansluiten. Sinds tien jaar is het OV-bureau Groningen Drenthe hiervoor verantwoordelijk, een samenwerkingsverband van de twee provincies en de gemeente Groningen.
Snellere bussen
Het boek beschrijft een uitgebreide geschiedenis van komende en gaande buslijnen en busondernemers. In het begin reden de paardentrams en omnibussen nog als marktdiensten, maar in de loop van de tijd werden dat vaste lijnen. Het OV-Bureau Groningen Drenthe is verantwoordelijk voor de organisatie van het busvervoer in beide provincies. Het bureau is voortdurend bezig om het lijnennetwerk uit te breiden en te verbeteren. Er komen nieuwe P+R's bij en er rijden steeds schonere en snellere bussen.