Gedeputeerde Fleur Gräper geeft startsein voor restauratie gymzaal Warffum

De oude gymzaal van de voormalige Rijks-hbs in Warffum wordt gerestaureerd en geschikt gemaakt als theaterzaal en dorpshuis.  Op 11 januari gaf gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk het startsein voor de restauratie van het gebouw. Bouwbedrijf Geveke voert de restauratie uit. In 2021 moet het nieuwe dorpshuis zijn deuren openen.

Amsterdamse School

De oude gymzaal van de hbs in Warffum dateert uit 1925 en is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Het gebouw is een rijksmonument met een bijzondere vormgeving. Het bestaat voor een groot deel uit hout maar staat op een stenen plint. Dit pand is in Nederland het enige in zijn soort.

Restauratie

Het gebouw was in slechte staat. De laatste jaren werd de gymzaal gebruikt als opslag van dansfestival Op Roakeldais. Stichting Woonhuismonument, Dorpsbelangen en Op Roakeldais gingen op zoek naar financiering voor de restauratie, die in totaal 900.000 euro gaat kosten. De provincie Groningen draagt hier bijna 180.000 euro aan bij. Voor de zomer wordt de buitenkant gerestaureerd en daarna de binnenkant. Het gebouw wordt geïsoleerd en krijgt nieuwe toiletten en douches.

Theaterzaal

In de oude gymzaal komt een theater met ruimte voor ongeveer honderd mensen. De zaal kan ook gebruikt worden voor lezingen, dans- en muziekoptredens en andere bijeenkomsten. Daarnaast wordt het gebruikt als dorpshuis.