Gedeputeerde De Vey Mestdagh bezoekt deelnemers Light Challenge

Studenten van de opleiding Human Technology aan het Alfa-college in Groningen hebben op 10 juni hun ontwerp voor een nieuw soort straatverlichting gepresenteerd aan gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh. De groep studenten doet mee aan de de Light Challenge 2013, een landelijke ontwerpwedstrijd voor innovatieve en duurzame straatverlichting. De finale van de Light Challenge is op 3 juli in Rotterdam.

 

Studenten van de opleiding Human Technology aan het Alfa-college in Groningen hebben op 10 juni hun ontwerp voor een nieuw soort straatverlichting gepresenteerd aan gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh. De groep studenten doet mee aan de Light Challenge 2013, een landelijke ontwerpwedstrijd voor innovatieve en duurzame straatverlichting. De finale van de Light Challenge is op 3 juli in Rotterdam.

Burgers doen mee

Bij het ontwikkelen van een ontwerp voor de Light Challenge 2013 draait het naast duurzaamheid en innovatie ook om burgerparticipatie. De studenten van het Alfa-college hebben voorafgaand aan het project een enquête gehouden onder bewoners van de Jozef Israëlsstraat in Groningen, om te achterhalen waar zij behoefte aan hebben in hun straat. De bewoners gaven aan dat zij zitplaatsen missen en dat zij ook graag meer groen en prullenbakken in de straat zouden zien. Verder staan er veel fietsen in de Jozef Israëlsstraat. De studenten hebben bij het ontwikkelen van de nieuwe straatverlichting rekening gehouden met de wensen van de bewoners.

Zitbankje

Het team studenten heeft het systeem Urban Flex Lighting bedacht, waarbij de lantaarnpaal bestaat uit verschillende onderdelen die eenvoudig aan elkaar zijn te bevestigen. Zo kan er een zitbankje gekoppeld worden aan de lantaarnpaal, maar ook een bloembak die tegelijkertijd als fietsenrek te gebruiken is. Ook de hoogte van de paal kan zelf ingesteld worden. Verder heeft de lantaarnpaal energiezuinige ledverlichting. Dankzij het concept van Urban Flex Lighting kunnen de bewoners in samenspraak met de gemeente bepalen hoe hun straatverlichting eruit komt te zien.

Partner van Light Challenge

De provincie Groningen ondersteunt Light Challenge 2013. Het partnerschap is onderdeel van het Provinciaal Lichtmastenplan, dat zich richt op energiebesparing langs de wegen. In totaal nemen tien teams uit tien gemeenten deel aan de Light Challenge. De teams presenteren hun concept tijdens de finale op 3 juli in Rotterdam. De winnaars krijgen onder meer een kennischeque, waarmee ze hun concept verder kunnen gaan ontwikkelen.