Gebiedsfonds Westerkwartier kan aan de slag na nieuwe bijdragen

Het Gebiedsfonds Westerkwartier kan beginnen met de aanpak van natuur en landschap in het Zuidelijk Westerkwartier en Middag Humsterland. De stichting zet zich in voor beheer en onderhoud van cultuurhistorische bouwwerken en kenmerkende landschapselementen, zoals houtsingels. Hiervoor is het Gebiedsfonds bezig geld van overheden, bedrijven en organisaties in te zamelen. Gedeputeerde Wiebe van der Ploeg overhandigde op woensdag 18 juli 2012 een cheque van 45.000 euro,-. Het Nationaal Groenfonds heeft toegezegd 2 miljoen euro te storten op een speciale Rabo Streekrekening.

 

Het Gebiedsfonds Westerkwartier kan beginnen met de aanpak van natuur en landschap in het Zuidelijk Westerkwartier en Middag Humsterland. De stichting zet zich in voor beheer en onderhoud van cultuurhistorische bouwwerken en kenmerkende landschapselementen, zoals houtsingels. Hiervoor is het Gebiedsfonds bezig geld van overheden, bedrijven en organisaties in te zamelen. Gedeputeerde Wiebe van der Ploeg overhandigde op woensdag 18 juli 2012 een cheque van 45.000 euro,-. Het Nationaal Groenfonds heeft toegezegd 2 miljoen euro te storten op een speciale Rabo Streekrekening.

Verantwoord sparen

De provincie en de Regio Groningen-Assen hadden eerder al elk 5 miljoen euro overgemaakt naar de Rabo Streekrekening. De rente over dit bedrag gaat terug naar de inleggers, maar de Rabobank doneert 5 procent aan het Gebiedsfonds. Met de bijdrage van het Nationaal Groenfonds staat er nu 12 miljoen euro op de Rabo Streekrekening. Ook andere bedrijven en organisaties kunnen maatschappelijk verantwoord gaan sparen en zo het Gebiedsfonds Westerkwartier steunen. Verder doneert de Rabobank jaarlijks 5 procent van de rente die zij ontvangt aan het Gebiedsfonds. Er kan ook een extra bijdrage geleverd worden door (deels) de eigen rente te doneren aan het goede doel.

Opstartsubsidie

Met de cheque van de provincie en de bijdragen op de Streekrekening kunnen de werkzaamheden beginnen. De bijdrage van 45.000,- euro is bedoeld als opstartsubsidie. Het geld is deels voor aanloopkosten, zoals fondsenwerving en voorlichting en promotie, en deels voor het subsidiĆ«ren van projecten. Voor het behoud van het Groninger landschap stelt de provincie ieder jaar 200.000,- euro beschikbaar voor de invoering van streekrekeningen. Er komen waarschijnlijk nieuwe initiatieven in Westerwolde en het Hoogeland.