Fototentoonstelling Post Middendorp Opdracht te zien in provinciehuis

Tot en met 27 januari is in het Atrium van het provinciehuis de fototentoonstelling 'Opkomen en Verdwijnen’ van Marieke Kijk in de Vegte te bezichtigen. De foto's zijn gemaakt voor de Post Middendorp Opdracht, die Kijk in de Vegte in april 2016 kreeg toegekend van de provincie Groningen. De Post Middendorp Opdracht wordt om de twee jaar verleend aan een Groninger fotograaf en is bedoeld om fotografie in het Noorden te stimuleren.

Fotoserie

Marieke Kijk in de Vegte kreeg als opdracht een serie foto's te maken met het thema water en in het bijzonder het promoten van natuur. In de tentoonstelling laat Kijk in de Vegte zien hoe het maakbare landschap op twee verschillende manieren wordt beleefd. Bij Kloosterburen is het 'economische land' te zien, waarbij land is gewonnen op het water. Bij Wedde en het Groninger deel van het Zuidlaardermeer is nieuwe natuur te zien, waarbij juist land is teruggeven aan het water en de natuur.

Over de fotograaf

Marieke Kijk in de Vegte werd geboren in Oss en studeerde aan Academie Minerva.  Ze werkt als freelance fotograaf voor verschillende opdrachtgevers, met name uit het Noorden van het land. Ze maakte verschillende reportages voor het tijdschrift Noorderbreedte,  met als thema de beleving van het landschap. Dit is een centraal thema in haar werk. Naast freelance fotograaf is Kijk in de Vegte ook docent en mentor op de Fotolocatie in Haren en op Academie Minerva in Groningen. Ze werd geselecteerd voor de Post Middendorp Opdracht door een commissie van deskundigen, bestaande uit oud-winnaar Eva Gjaltema-Thedens, fotograaf Harry Cock en lector Anne Nigten van Academie Minerva.

Post Middendorp Opdracht

De Post Middendorp Opdracht bestaat sinds 1989 en wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een fotograaf die een fotoserie maakt over de menselijke geschiedschrijving van onderwerpen binnen een specifiek thema in de provincie Groningen. Doelstelling is de fotografie in het Noorden te bevorderen. Het idee voor de Post Middendorp Opdracht komt van Ton Broekhuis, directeur Noorderlicht en Eddie Marsman, docent aan de fotoacademie Groningen. De naam is ontleend aan de arts Pieter Bloemers Middendorp en de fotograaf Tonnis Post, die aan het begin van de twintigste eeuw gezamenlijk de woonomstandigheden vastlegden in het Gronings-Drentse landschap.