Financiering rond voor aanpak busverbinding Leek-Groningen

De provincie stelt de laatste vier miljoen euro beschikbaar voor de verbetering van de busverbinding tussen Leek en Groningen. Daarmee is de financiering rond. In totaal gaat de aanpak van de busverbinding bijna 19 miljoen euro kosten. Tussen Leek en Groningen wordt een serie maatregelen genomen, waardoor de bus sneller kan doorrijden.

De provincie stelt de laatste vier miljoen euro beschikbaar voor de verbetering van de busverbinding tussen Leek en Groningen. Daarmee is de financiering rond. In totaal gaat de aanpak van de busverbinding bijna 19 miljoen euro kosten. Tussen Leek en Groningen wordt een serie maatregelen genomen, waardoor de bus sneller kan doorrijden.

File

Veel forenzen en scholieren reizen dagelijks met de bus op en neer tussen Groningen, Leek en Roden. De bus maakt hierbij gebruik van de A7 en N372 en komt geregeld vast te zitten in de file. Om het voor reizigers aantrekkelijker te maken om met het openbaar vervoer naar de stad te reizen, worden de busverbindingen tussen Groningen, Leek en Roden verbeterd. Door de verbetering van de busverbinding wordt de reistijd tussen Leek en Groningen verkort.

Maatregelen

Bij P+R Hoogkerk worden de rotondes aangepast, zodat de bus sneller van de P+R Hoogkerk naar Leek kan rijden. Bij de kruising Eemsgolaan met de busbaan in de stad komt een tunnel, om de verkeersveiligheid en doorstroming te verbeteren. Op de snelweg A7 komt een afrit, speciaal voor de bus. Verder wordt langs de A7 bij Leek een P+R aangelegd, waar automobilisten kunnen overstappen op de bus. Daarnaast wordt een aantal rotondes en bushaltes op de route verbeterd, komen er bushaltes bij en worden de fietsenstallingen bij de bushaltes uitgebreid.

Planning

Eind dit jaar nemen Provinciale Staten een definitief besluit over de plannen.  Als zij instemmen met de plannen, gaan de werkzaamheden voor de busverbinding Leek/Roden in 2016 van start. De verbeterde busverbinding moet in 2018 klaar zijn.