Fietsers zeer tevreden over Fietsroute Plus Zuidhorn

Fietsers die gebruikmaken van de Fietsroute Plus tussen Groningen en Zuidhorn zijn zeer tevreden over het fietspad. Dat blijkt uit een belevingsonderzoek onder bijna 400 fietsers. De ondervraagden waarderen het fietspad gemiddeld met een 7,9. Een Fietsroute Plus is een extra breed en comfortabel fietspad, dat ervoor moet zorgen dat meer mensen gebruik gaan maken van de fiets.

Fietsers die gebruikmaken van de Fietsroute Plus tussen Groningen en Zuidhorn zijn zeer tevreden over het fietspad. Dat blijkt uit een belevingsonderzoek onder bijna 400 fietsers. De ondervraagden waarderen het fietspad gemiddeld met een 7,9. Een Fietsroute Plus is een extra breed en comfortabel fietspad, dat ervoor moet zorgen dat meer mensen gebruik gaan maken van de fiets.

Meer fietsers, minder ongelukken

Eind 2012 werd de Fietsroute Plus langs de Friesestraatweg tussen Groningen en Zuidhorn opgeleverd. Het oude fietspad was erg smal en lag dicht langs de weg. Fietsers hadden daardoor last van rukwinden en opspattend water van het langsrijdend verkeer. Er gebeurden ook relatief veel ongelukken. De bedoeling is dat er met de komst van de Fietsroute Plus meer mensen van het fietspad gebruik gaan maken en dat er minder ongelukken gebeuren. Uit het belevingsonderzoek lijkt het erop dat dit gelukt is. De komende tijd gaan we dit nog verder onderzoeken.

Belevingsonderzoek

Het belevingsonderzoek werd eind 2012 gehouden onder bijna 400 gebruikers van het fietspad Zuidhorn-Groningen. 9 procent van de fietsers (vooral scholieren) geeft aan dat ze niet eerder gebruik maakten van het fietspad. 18 procent maakt meer gebruik van het fietspad dan voorheen. Het fietspad scoort vooral goed op de breedte, de vlakheid en de doorstroming. De breedte krijgt een 8,4 (in 2004 een 5). Op verkeersveiligheid scoort de fietsroute een 7,5 (in 2004 een 6). De verlichting is volgens de ondervraagden nog voor verbetering vatbaar: die krijgt een 6. Fietsers willen ook meer beschutting langs het fietspad.