Fietsers positief over Fietsroute Plus Groningen-Bedum

Fietsers zijn heel positief over de Fietsroute Plus tussen Groningen en Bedum. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie Groningen. Fietsers geven de snelle fietsroute gemiddeld een 7,8.
De veiligheid op het fietspad waarderen ze met een 7,6. Verder geeft 25 procent van de ondervraagden aan dat ze door de komst van het vernieuwde fietspad vaker de fiets pakken.

Belevingsonderzoek

In 2015 werd de Fietsroute Plus tussen Groningen en Bedum opgeleverd. Om te kijken of het fietspad voldoet aan de doelstellingen, liet de provincie een belevingsonderzoek doen onder ruim 500 gebruikers van het fietspad. Het was de bedoeling dat met de Fietsroute Plus het aantal fietsers tussen Groningen en Bedum zou toenemen, de tevredenheid over de fietsroute zou vergroten en de veiligheid zou verbeteren. 25 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze meer zijn gaan fietsen door de komst van de Fietsroute Plus. Het overgrote deel hiervan pakt ook minder de auto. Nu maken dagelijks gemiddeld meer dan 1000 mensen gebruik van de fietsroute. De Fietsroute Plus krijgt van ondervraagden gemiddeld een 7,8. Ze zijn te spreken over de vlakheid van het fietspad, over de afwatering en over de doorstroming op de fietsroute. De veiligheid waarderen de ondervraagden met een 7,6. Het is nog te vroeg om vast te kunnen stellen of het aantal ongelukken op het fietspad ook daadwerkelijk is afgenomen, omdat de cijfers hiervan nog niet bekend zijn.

Aanbevelingen

De ondervraagden zijn nog kritisch over de verlichting langs de fietsroute. Die krijgt van hen een 6-. Dit heeft te maken met de keuze van de provincie om niet langs de hele fietsroute verlichting te plaatsen in verband met het provinciale duisternisbeleid. Alleen bij zijwegen en kruispunten is verlichting geplaatst. Ook is het fietspad in een lichte kleur beton uitgevoerd, zodat het beter te zien is in het donker. De provincie onderzoekt nog of ze extra maatregelen gaat nemen voor de verlichting.

Fietsroute Plus

Een Fietsroute Plus is een fietspad dat breder en comfortabeler is dan een gewoon fietspad. Door de aanleg van deze fietsroutes moet het fietsen prettiger en veiliger worden, waardoor op afstanden tot vijftien kilometer meer mensen voor de fiets kiezen in plaats van de auto. De Fietsroute Plus Groningen-Bedum is een van de zes Fietsroutes Plus die in onze provincie gepland staan. Naast deze fietsroute ligt er al een Fietsroutes Plus naar Zuidhorn. Daarnaast komen er nog Fietsroutes Plus naar Ten Boer, Winsum, Leek en Haren en mogelijk naar Assen. De fietsverbinding naar Ten Boer wordt op dit moment aangelegd. Fietsroute Plus Groningen-Bedum.