Fietsers krijgen rustplekken met voorzieningen langs routes

Langs recreatieve fietsroutes in de provincie komen speciale plekken waar fietsers zich kunnen ontspannen. Bij deze pleisterplaatsen kunnen de bezoekers koffie, thee of frisdrank halen. Ook zijn er voorzieningen zoals toiletten en oplaadpunten voor elektrische fietsen. Deze zogenaamde Rustpunten worden onderdeel van het netwerk van fietsknooppunten in de provincie.

 

Langs recreatieve fietsroutes in de provincie komen speciale plekken waar fietsers zich kunnen ontspannen. Bij deze pleisterplaatsen kunnen de bezoekers koffie, thee of frisdrank halen. Ook zijn er voorzieningen zoals toiletten en oplaadpunten voor elektrische fietsen. Deze zogenaamde Rustpunten worden onderdeel van het netwerk van fietsknooppunten in de provincie.

Boerenerf

Een Rustpunt is een speciaal ingerichte plek ergens in een landelijk gebied, bijvoorbeeld op een boerenerf, en is te herkennen aan de borden. Er zal ook informatie te vinden zijn over de omgeving en de bijbehorende recreatieactiviteiten. De beheerders zijn particulieren, die bezoekers verschillende voorzieningen aanbieden. Een buitenterras met bediening is niet toegestaan, net zo min als het schenken van alcohol en het verstrekken van maaltijden. De Rustpunten zijn alleen bestemd voor fietsers en wandelaars en niet voor recepties of feesten.

Vier dagen per week

Het is de bedoeling dat de Rustpunten van april tot en met oktober minstens vier dagen per week geopend zijn. Uiteindelijk moeten ze ervoor zorgen dat bezoekers langer in de streek blijven. Toeristen en recreanten hebben aangegeven dat zij grote behoefte hebben aan pleisterplaatsen langs de fietsroutes.

Vanuit het projectbudget Routenetwerk Fietsknooppunten is bijna 95.000 euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering. Dit project maakt deel uit van het Europese Interreg-programma 'Netzwerk Toekomst', waar 19 overheden en toeristische organisaties uit Noord-Nederland en Noord-Duitsland bij betrokken zijn.