Fanfarecorps Hoogezand-Sappemeer wint Tine Clevering-Meijer Prijs

Fanfarecorps Hoogezand-Sappemeer heeft dit jaar de Tine Clevering-Meijer Prijs gewonnen. Het fanfarecorps kreeg de prijs voor het opzetten van het Ouder-Kind Orkest. De Tine Clevering-Meijer Prijs is een aanmoedigingsprijs, ingesteld door het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen. Commissaris van de Koning René Paas is voorzitter van de Groninger afdeling van dit fonds. Hij reikte de prijs uit in de Statenzaal.

Hafabra

Groninger amateurmuziekverenigingen dongen dit jaar mee naar de Tine Clevering-Meijer Prijs, met name verenigingen uit het harmonie-, fanfare- en brassbandveld (hafabra). Het is al jaren een belangrijke muzikale en sociale factor binnen de (muziek)wereld, maar staat momenteel onder druk en kent problemen als vergrijzing en terugloop van ledenaantallen. De jury van de Tine Clevering-Meijer Prijs deed een oproep naar vernieuwende initiatieven of projectideeën die jongeren enthousiast maken voor de hafabra.

Fanfarecorps HS

Volgens de jury sprong de inzending van het corps uit Hoogezand-Sappemeer er bovenuit. "Met het Ouder-Kind Orkest heeft het corps het oude repertoire overboord gegooid, de traditionele pakken in de kast gehangen en fundamenten gelegd voor een fanfarecorps nieuwe stijl. Het corps doet dit met een pakket waarmee kinderen vanaf 9 jaar en ouders gestimuleerd worden vanaf de eerste les samen te spelen op een instrument dat past in een fanfarebezetting." De aanmoedigingsprijs bestaat uit een beeldje van kunstenaar Eddy Roos en een geldbedrag van 5.000 euro.

Tine Clevering-Meijer

Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert bijzondere initiatieven en talent, door middel van financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Tine Clevering-Meijer (1914-1981) was het eerste vrouwelijke bestuurslid van het Prins Bernhard Cultuurfonds, afdeling Groningen. De prijs die naar haar vernoemd is wordt ieder jaar toegekend aan personen of instellingen die zich bezighouden met geschiedenis, letteren, kunst, natuur of wetenschap.