Extra maatregelen om aanrijden reeën op N361 te voorkomen

Bij de N361 in het Lauwersmeergebied worden jaarlijks veel reeën aangereden. Om hier wat aan te doen heeft de provincie Groningen twee jaar geleden als proef een nieuw soort wildreflectoren geplaatst langs de kant van deze weg. Omdat blijkt dat nog steeds veel reeën omkomen bij de N361, zijn er extra maatregelen nodig. De provincie gaat rasters aanbrengen en ook meer wildreflectoren plaatsen.

Bij de N361 in het Lauwersmeergebied worden jaarlijks veel reeën aangereden. Om hier wat aan te doen heeft de provincie Groningen twee jaar geleden als proef een nieuw soort wildreflectoren geplaatst langs de kant van deze weg. Omdat blijkt dat nog steeds veel reeën omkomen bij de N361, zijn er extra maatregelen nodig. De provincie gaat rasters aanbrengen en ook meer wildreflectoren plaatsen.

Rasters en wildreflectoren

Samen met Staatsbosbeheer, Defensie, Wildbeheereenheid Nimrod en de Koninklijke Nederlandse Jachtvereniging (KNJV) gaat de provincie langs een deel van de N361 een raster plaatsen dat reeën moet weren. Het gaat om een stuk van ongeveer één kilometer aan beide kanten van de weg. Aan het begin en eind van het raster verdubbt de provincie de wildreflectoren, om te voorkomen dat de reeën daar alsnog worden aangereden. 

Proef

De proef met de wildreflectoren is op 1 september 2009 gestart over een traject van circa zeven kilometer. Tussen Vierhuizen en Lauwersoog zijn alle reflectorpalen voorzien van een vernieuwde wildreflector, die vier bewegende reflectoren heeft op een molentje en de reeën moet afschrikken.

Kosten

Staatsbosbeheer, Defensie en de provincie Groningen betalen samen de kosten van het raster. De provincie financiert de extra wildreflectoren. De bedoeling is om nog dit jaar het raster te plaatsen in combinatie met de reflectoren.