Expositie 'Verscheurd Groningen' te bekijken in provinciehuis

In het Atrium van het provinciehuis is tot en met 2 maart de expositie 'Verscheurd Groningen' te zien, waarbij de aardbevingsproblematiek centraal staat. De tentoonstelling bestaat onder meer uit de fotoserie 'Geraakte Groningers' van Annet Eveleens en een terugblik op de actie 'Breien voor Groningen' van vorig jaar maart, van Milieudefensie en kunstenares Agnes Bakker, bedoeld om aandacht te vragen voor de problemen in het aardbevingsgebied. De tentoonstelling werd geopend door gedeputeerde Eelco Eikenaar.

Breiwerkjes uit heel Nederland

Tijdens de actie kwamen er uit heel Nederland verschillende breiwerkjes naar Groningen, waar een deken van werd gemaakt om het kleinste huisje van de provincie, in Rottum, te bedekken. De actie stond symbool voor de landelijke solidariteit met de gedupeerden en voor de boodschap dat huizen beter moeten worden geïsoleerd, zodat er minder gas nodig is.

Originele voorgevel

Op de expositie is de originele gebreide voorgevel van het huisje in Rottum te zien en een replica van het volledig gebreide huisje, waar bezoekers ook binnenin een kijkje kunnen nemen. Annet Eveleens was als fotograaf betrokken bij de brei-actie. Zij heet verschillende gedupeerden op de foto gezet met breiwerk. Hieruit ontstond de expositie ‘Geraakte Groningers’.

Vervolgactie

Omdat de actie 'Breien voor Groningen' zeer succesvol was en er daarna nog steeds mensen graag mee wilden breien om hun solidariteit te tonen, kwam er de vervolgactie 'Gas, we breien er een einde aan'. Bij deze actie werd eind juni 2017 een breiwerk van 500 vierkante meter voor het Tweede Kamergebouw gelegd. Ook de breikwerkjes van deze actie zijn terug te zien op de expostie.

Toelichting

Op de volgende dagen zijn Annet Eveleens en Agnes Bakker aanwezig voor een toelichting bij de expositie.

  • Dinsdag 6 februari 13.00 - 15.00 uur
  • Donderdag 8 februari 09.00 - 14.00 uur
  • Vrijdag 23 februari 10.00 - 12.00 uur
  • Woensdag 28 februari 10.00 - 12.00 uur
  • Woensdag 28 februari 14.00 - 16.00 uur

Belangstellenden kunnen zich opgeven via verscheurdgroningen@provinciegroningen.nl.