Expositie over verbouwingen provinciehuis eind 17e eeuw geopend

Gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh heeft op 26 juni de expositie 'Pracht & Macht: Het Groninger provinciehuis aan het eind van de 17e eeuw in het provinciehuis in Groningen' geopend. De tentoonstelling geeft een beeld van de kostbare verbouwingen van de Statenzaal en Gedeputeerdenzaal (GS-kamer) in die periode. De expositie is samengesteld door Freerk Veldman en Holstein Restauratie Architectuur met medewerking van de provincie Groningen.

Gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh heeft op 26 juni de expositie 'Pracht & Macht: Het Groninger provinciehuis aan het eind van de 17e eeuw in het provinciehuis in Groningen' geopend. De tentoonstelling geeft een beeld van de kostbare verbouwingen van de Statenzaal en Gedeputeerdenzaal (GS-kamer) in die periode. De expositie is samengesteld door Freerk Veldman en Holstein Restauratie Architectuur met medewerking van de provincie Groningen. 

3D-presentatie Statenzaal

Bij de tentoonstelling is een kort driedimensionaal filmpje te zien. Hierin krijgt de bezoeker een virtuele rondleiding door de prachtig ingerichte Statenzaal. Het provinciaal bestuur wilde met deze verbouwing uiting geven aan zijn belangrijke plaats in de samenleving. Holstein Restauratie Architectuur heeft de 3D-presentatie gemaakt op basis van oude bestektekeningen van de verbouwing. De expositie bestaat verder uit foto's en archiefmateriaal van de verbouwde Statenzaal en Gedeputeerdenzaal (GS-kamer).

Boekje

Het boekje 'Pracht & Macht: Het Groninger provinciehuis aan het eind van de 17e eeuw' is een uitgave van de provincie Groningen en Stichting Freerk J. Veldman. De tekst over de verbouwingen en de bestekken is afkomstig van Freerk Veldman, oud-directeur/conservator van onder meer de Menkemaborg. Historicus Hidde Feenstra legt uit waarom de provincie deze kostbare renovatie eind 17e eeuw liet uitvoeren. Deze bijdrage is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Groenman. De bijlage met afbeeldingen van het tentoonstellingsmateriaal is van Kor Holstein, Holstein Restauratie Architectuur. 

 De tentoonstelling is te bezichtigen op werkdagen tot en met Open Monumentendag op 14 september, in het Atrium van het provinciehuis, Martinikerkhof 12 in Groningen.