Eurosonic Noorderslag trapt af met uitreiking EBBA's in Martiniplaza

Met de uitreiking van de European Border Breakers Awards (EBBA) in Martiniplaza is woensdagavond  popfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen feestelijk van start gegaan. De publieksprijs - de belangrijkste prijs - ging naar de Bulgaarse artiest Kristian Kostov. Tot en met zaterdag 20 januari zijn er op verschillende plekken in Groningen optredens te zien.

Tien winnaars

De EBBA's zijn ervoor bedoeld om aanstormend talent te ondersteunen en een podium te bieden. Eind 2017 was de online stemming voor de publieksprijs. Behalve op Kristian Kostov kon er ook gestemd worden op negen andere artiesten - die in Martiniplaza ook hun EBBA uitgereikt kregen: Alice Merton (Duitsland), Alma (Finland), Blanche (BelgiĆ«), Off Bloom (Denemarken), Salvador Sobral (Portugal), Sigrid (Noorwegen), Skott (Zweden), The Blaze (Frankrijk) en Youngr (Verenigd Koninkrijk). 

EBBA

De uitreiking van de EBBA's is een initiatief van de Europese Commissie en vond dit jaar voor de vijftiende keer plaats in Groningen. De provincie heeft zich ooit sterk gemaakt om de uitreiking van de EBBA's te koppelen aan Eurosonic Noorderslag. Het evenement geldt als het grootste muziekfestival in Europa voor beginnende artiesten en heeft een belangrijke culturele en economische betekenis voor de stad. De provincie draagt al een aantal jaren financieel bij aan Eurosonic Noorderslag.