Europarlementariërs enthousiast over spoorlijn Groningen-Bremen

Onder Nederlandse en Duitse Europarlementariërs bestaat veel enthousiasme voor de verbetering van de spoorverbinding Groningen-Bremen. Dat bleek tijdens een werkontbijt in Brussel op 8 oktober. Gedeputeerde Mark Boumans gaf daar een presentatie op uitnodiging van Europarlementariërs Wim van de Camp (CDA) en Matthias Groote uit Duitsland (SPD). De provincie wil de reistijd tussen Groningen en Bremen terugbrengen naar minder dan twee uur.

Onder Nederlandse en Duitse Europarlementariërs bestaat veel enthousiasme voor de verbetering van de spoorverbinding Groningen-Bremen. Dat bleek tijdens een werkontbijt in Brussel op 8 oktober. Gedeputeerde Mark Boumans gaf daar een presentatie op uitnodiging van Europarlementariërs Wim van de Camp (CDA) en Matthias Groote uit Duitsland (SPD). De provincie wil de reistijd tussen Groningen en Bremen terugbrengen naar minder dan twee uur.

Steun snellere verbinding

Het doel van de bijeenkomst in Brussel was het Wunderlineproject onder de aandacht te brengen bij de Europarlementariërs. Bij het ontbijt waren ongeveer 35 personen aanwezig, waaronder belangrijke uitvoerende vertegenwoordigers op dit gebied, en zes Europarlementariërs. Zij spraken hun steun uit voor het project. Matthias Groote: "Of het nou om zakenmensen of toeristen gaat, iedereen profiteert van een snellere verbinding. We maken gebruik van de kwaliteiten die aan beide zijden van de grens aanwezig zijn. Dit versterkt de economische ontwikkeling in de regio. De Wunderline is een mooi voorbeeld voor Europese samenwerking." Gedeputeerde Mark Boumans is blij met de steun. "Dit is voor ons een bevestiging dat we met een zinvol project bezig zijn. Voor mij de verbeelding en concretisering van het Europa dat werkt!"

Wunderline

De provincie Groningen wil de spoorverbinding tussen Groningen en Bremen verbeteren. Nu duurt de treinreis nog twee uur en drie kwartier, straks moet deze teruggebracht zijn naar minder dan twee uur. Om die ambitie te verwezenlijken is veel geld nodig. Hiervoor is de 'Wunderline Community' opgericht, een netwerk van bestuurders, politici, ambtenaren, ondernemers en allerlei andere betrokkenen. Een aantal van hen was ook in Brussel aanwezig. De spoorverbinding biedt onder meer kansen voor economische ontwikkelingen aan beide zijden van de grens en versterkt de samenwerking tussen Noord-Duitsland en Noord-Nederland.

Samenwerking

Voor het verbeteren van de spoorlijn werkt de provincie samen met onder andere Arriva, ProRail, DB Netz en de Landesnahverkehrsgeschellschaft Niedersachsen (LNVG) (de organisatie die in opdracht van Land Niedersachsen in Duitsland het regionaal spoorverkeer organiseert).