Energy Academy Europe ontvangt bijdrage van 14,5 miljoen euro

Er gaat een subsidie 14,5 miljoen euro naar onderzoeks- en opleidingsinstituut Energy Academy Europe in Groningen. Dat heeft de Bestuurscommissie Economische Zaken van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) op dinsdag 15 april besloten. De subsidie is afkomstig uit het Ruimtelijk Economisch Programma (REP), dat bestaat uit compensatiegeld voor het niet-doorgaan van de Zuiderzeelijn en is bedoeld voor de versterking van de noordelijke economie.

Er gaat een subsidie 14,5 miljoen euro naar onderzoeks- en opleidingsinstituut Energy Academy Europe in Groningen. Dat heeft de Bestuurscommissie Economische Zaken van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) op dinsdag 15 april besloten. De subsidie is afkomstig uit het Ruimtelijk Economisch Programma (REP), dat bestaat uit compensatiegeld voor het niet-doorgaan van de Zuiderzeelijn en is bedoeld voor de versterking van de noordelijke economie.

Nieuwe gebouwen

Met het geld gaat Energy Academy Europe investeren in een nieuw gemeenschappelijk duurzaam en energiezuinig gebouw op het Zernikecomplex. Daarnaast komt het Energy Transition Centre (EnTranCe) te staan, waar studenten, onderzoekers en bedrijven gezamenlijk kunnen werken aan gas-, warmte- en elektriciteitsonderzoek. De investering in de Energy Academy Europe moet ondere leiden tot een vertienvoudiging van het aantal energiestudenten in Groningen.

Noorden als energieregio

Energy Academy Europe is in 2012 opgericht met als doel uit te groeien tot een internationaal instituut waar energieonderwijs, -onderzoek en -innovatie samenkomen. Het Rijk wil de zogenaamde topsectoren, sectoren waarin Nederland uitblinkt, nog sterker maken. Energie behoort tot deze topsectoren en is een belangrijke pijler onder de economie in het Noorden.