Eerste waterstoftrein in Nederland aangekomen

De eerste waterstoftrein is woensdagmiddag 26 februari aangekomen in Nederland. De trein wordt de komende weken getest tussen Groningen en Leeuwarden. Met de tests met de waterstoftrein heeft het Noorden er weer een nieuwe primeur bij, na de eerste rit van de automatisch bestuurde trein met passagiers tussen Groningen en Buitenpost afgelopen maand.

Praktijkervaring

De proefritten helpen praktijkervaring op te doen met het rijden op groene waterstof. Er wordt onder meer gekeken hoe de trein volgens de dienstregeling kan rijden, hoeveel brandstof er wordt verbruikt en hoe het tanken gaat. De testritten staan 's nachts gepland, tussen 27 februari en 14 maart. Tijdens de testritten is er alleen testbemanning aan boord. De tests worden geco√∂rdineerd door DEKRA, een onafhankelijke testorganisatie. Op zaterdag 7 maart, tussen 12.00 en 16.00 uur is de waterstoftrein voor publiek te bekijken, op spoort 1a van station Groningen.

Waterstof

Het gebruik en de toepassingsmogelijkheden van waterstof nemen toe. In de provincie Groningen rijden al bussen op waterstof. Verder heeft de gemeente Groningen een aantal vuilniswagens en veegwagens die op waterstof rijden. Een trein op waterstof is voor de provincie Groningen dan ook een logische volgende stap. ProRail onderzoekt als mede-initiatiefnemer of de waterstoftrein een haalbaar alternatief is op weg naar een CO2-neutraal spoor vanaf 2050. Ook Arriva ondersteunt deze ambitie en wil in de praktijk onderzoeken of waterstof ook in het treinvervoer toegepast kan worden. De waterstoftrein is van het bedrijf Alstom. Na Duitsland is Nederland het tweede land waar de trein op het spoor rijdt.

Samenwerking

De provincie Groningen, ProRail en Arriva hebben als doel om de treinen in Noord-Nederland zonder uitstoot te laten rijden. Dat kan met waterstof. Bovendien zijn deze treinen stiller dan de huidige dieseltreinen. De provincie Groningen (als opdrachtgever) voert deze testritten samen uit met ProRail (mede-initiatiefnemer en infrastructuur spoor), Arriva (vervoerder), Engie (leverancier groene waterstof en tankinstallatie) en Alstom (leverancier waterstoftrein) en DEKRA (onafhankelijke testorganisatie).