Eerste subsidies verleend uit regeling voor chemiebedrijven Delfzijl

De eerste twee subsidies uit de nieuwe regeling Regionale Investeringssteun Groningen zijn toegekend. Er gaat geld naar ChemCom Industries (840.000 euro) en PGG Industries Chemicals (2,3 miljoen euro) in Delfzijl, die beiden hun productieproces willen uitbreiden. Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt overhandigde op 13 februari symbolische de cheques. De RIG is een regeling van de provincie en het Rijk, ter versterking van de Groninger economie.

De eerste twee subsidies uit de nieuwe regeling Regionale Investeringssteun Groningen zijn toegekend. Er gaat geld naar ChemCom Industries (840.000 euro) en PGG Industries Chemicals (2,3 miljoen euro) in Delfzijl, die beiden hun productieproces willen uitbreiden. Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt overhandigde op 13 februari symbolisch de cheques. De RIG is een regeling van de provincie en het Rijk, ter versterking van de Groninger economie.

Nieuwe productieprocessen

ChemCom Industries houdt zich bezig met de productie van lijmen en harsen voor de houtverwerkende industrie, maar wil zich ook gaan richten op grondstoffen voor hoogwaardige alternatieve meststoffen. PPG Industries Chemicals krijgt subsidie voor het productieproces van een nieuw soort kunststof dat verwerkt kan worden in autobanden. Volgens beide bedrijven, gevestigd op het chemiepark in Delfzijl, kunnen de nieuwe investeringen in totaal zo'n 15 tot 30 nieuwe arbeidsplaatsen opleveren. Met behulp van de subsidies investeren ChemCom Industries en PGG Industries Chemicals nu samen bijna 28 miljoen euro in nieuwe innovatieve productieprocessen.

Uitbreidingsplannen

De gezamenlijke regeling RIG is ingesteld voor ondernemers en bedrijven die gevestigd zijn op de Zernike Campus en in de Eemsdeltaregio en uitbreidingsplannen hebben. De chemische industrie in Delfzijl biedt bijvoorbeeld werk aan ruim tweeduizend mensen. Met subsidies uit de regeling kunnen de bedrijven op het chemiepark plannen uitvoeren die de sector sterker maken en zorgen voor nieuwe werkgelegenheid.

40 miljoen

In oktober 2014 is het eerste deel van de regeling opengesteld en is 10 miljoen euro beschikbaar gekomen. In totaal zit er 40 miljoen euro in het subsidiebudget. Op dit moment zijn er nog negen aanvragen van bedrijven in behandeling. De aanvragen worden verwerkt door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).