Eerste houtwallen in Haren hersteld

In Onnen, Glimmen en Haren is de eerste vijf kilometer aan houtwallen en hagen aangelegd. De werkzaamheden maken deel uit van een project van Landschapsbeheer Groningen, de Vereniging Duurzame Landbouw Stad en Ommeland en de gemeente Haren. De provincie Groningen is een van de organisaties die geld bijdraagt aan dit project. Gedeputeerde Wiebe van der Ploeg was woensdag 23 november aanwezig bij de oplevering.

In Onnen, Glimmen en Haren is de eerste vijf kilometer aan houtwallen en hagen aangelegd. De werkzaamheden maken deel uit van een project van Landschapsbeheer Groningen, de Vereniging Duurzame Landbouw Stad en Ommeland en de gemeente Haren. De provincie Groningen is een van de organisaties die geld bijdraagt aan dit project. Gedeputeerde Wiebe van der Ploeg was woensdag 23 november aanwezig bij de oplevering.

Afscheiding

Haren heeft van oudsher veel hagen en houtwallen, die vroeger voor de boeren dienden als afscheiding voor hun vee en percelen. Sinds begin vorige eeuw zijn meer dan zestig procent van de houtwallen verdwenen. Van de meidoornhagen is niet veel meer over en van de overgebleven houtwallen is een deel in slechte staat. Landschapsbeheer Groningen is samen met de Vereniging Duurzame Landbouw ‘Stad en Ommeland’ en de gemeente Haren een project gestart om 1.300 meter aan meidoornhagen te herstellen en 3.300 meter aan houtwallen aan te leggen of op te knappen. Het project is vorige week door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap genomineerd voor de jaarlijkse nationale prijs ‘de Gouden Mispel’, die op 8 december wordt uitgereikt. De prijs is bedoeld voor personen of organisaties die een bijdrage leveren aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlandse cultuurlandschap.

Interesse in aanleg of herstel?

Het project loopt van 2009 tot 2013. Het is dus nog steeds mogelijk om aanvragen in te dienen voor aanleg en herstel van houtwallen en hagen in het agrarisch gebied van de gemeente Haren. Als u interesse heeft kunt u contact opnemen met Albert-Erik de Winter van Landschapsbeheer Groningen, telefoonnummer 050 36 89 797. Het laten aanleggen of herstellen van hagen en houtwallen is kosteloos.