Eerste honderden adressen in aardbevingsgebied hebben nu snel internet

De eerste 230 adressen in het aardbevingsgebied beschikken over snel internet. Het gaat om huishoudens en bedrijven in de gemeente Het Hogeland. De verbinding is aangelegd door Rodin Broadband Groningen, via de regeling Snel Internet Groningen. Daarbij is intensief samengewerkt met de provincie Groningen, gemeenten en bewoners. Op maandag 30 september sloot gedeputeerde Patrick Brouns de eerste internetverbindingen symbolisch aan, samen met een deelnemer uit het buitengebied en bestuurders van Het Hogeland, Loppersum, Rodin en de Economic Board Groningen (EBG).

Snel internet onmisbaar

Snel internet is tegenwoordig onmisbaar, of je nu ondernemer, boer of scholier bent. Met de aanleg van de snelle verbinding blijft de hele provincie een aantrekkelijke plek om te wonen, werken en innoveren. Binnen de regeling Snel Internet Groningen komen bijna 14.000 adressen in aanmerking voor een gratis aansluiting op een snelle internetverbinding. Inmiddels zijn de eerste 230 adressen in de gemeente Het Hogeland aangesloten via een glasvezelkabel of draadloze internetverbinding. Dat ging minder snel dan verwacht. Onder meer omdat de wereldwijde vraag naar glasvezel het afgelopen jaar enorm toenam, waardoor er minder glasvezel en de noodzakelijke engineeringcapaciteit beschikbaar was dan voorzien. Ook de perikelen met een Chinese telecomleverancier leiden tot een onvoorziene vertraging. 

Wat eraan vooraf ging

Binnen de regeling Snel Internet Groningen heeft de provincie samengewerkt met de voormalige gemeenten De Marne, Winsum, Eemsmond, Bedum, Ten Boer en Slochteren, de gemeenten Loppersum, Appingedam en Delfzijl, de EBG en het programma Kansrijk Groningen. Hiervoor heeft de provincie 30 miljoen beschikbaar gesteld en de EBG en Nationaal Coƶrdinator Groningen (NCG) (via Kansrijk Groningen) elk vijf miljoen. Dat geld is specifiek bedoeld voor het aardbevingsgebied. In december 2017 werd de overeenkomst getekend en kon Rodin een begin maken met de uitvoering van de regeling Snel Internet Groningen. Na het voorbereidende werk trok het project eind maart 2018 daadwerkelijk de provincie in om te inventariseren wie mee wil doen. Het aardbevingsgebied was als eerste aan de beurt. 

Ambassadeurs 

Tientallen ambassadeurs gingen op pad om de benodigde drempel te halen van 50 procent van de 'witte adressen' halen (adressen waar geen snel internet is en waar de commerciĆ«le aanbieders ook geen plannen hebben om dit op korte termijn aan te bieden). En dat is gelukt; de aanleg van snel internet is mogelijk in alle gemeenten in het aardbevingsgebied. Na de inventarisatie volgde het ontwerp en daarna de aanleg van de infrastructuur. In de zomer van 2018 begon Rodin Broadband Groningen daadwerkelijk met de aanleg. Vergunningen aanvragen, graven, masten en verdeelkasten plaatsen: de werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang en zichtbaar voor iedereen. Hierbij schakelt Rodin zo veel mogelijk lokale bedrijven in. In totaal levert dat 150 banen op, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Spectaculair

Inmiddels zijn er honderden kilometers geul door de provincie gegraven. Het hoogtepunt was een spectaculaire boring van 700 meter onder het Reitdiep door, waarbij alle natuur is gespaard. De vraagbundeling in het hele aardbevingsgebied is inmiddels succesvol afgerond, mede dankzij de inzet van de ambassadeurs. Alle aardbevingsgemeenten worden in de komende maanden aangesloten op snel internet. Het is de bedoeling dat het aardbevingsgebied in het voorjaar van 2020 beschikt over snel internet. De vraagbundeling in de gemeente Westerkwartier loopt op dit moment nog. Hierna volgt de rest van de provincie.