Eerste hennephuis ter wereld in Oude Pekela geopend

Het eerste huis ter wereld gemaakt van hennep staat in Oude Pekela. Op 30 november werd het huis geopend door gedeputeerde Nienke Homan, Marjan Minnesma van Urgenda, burgemeester Jaap Kuin van Pekela en hennepbouwer Albert Dun van het bedrijf Dun Agro uit Oude Pekela. Dit bedrijf ontwikkelde een techniek waarmee hennep in een mengsel met leisteenkalk gebruikt kan worden om er voorgefabriceerde muren van te maken.

Voorgefabriceerde panelen

Het huis is het eerste huis ter wereld dat met voorgefabriceerde panelen van hennep gebouwd is. Er zijn al wel vaker woningen van hennep gebouwd, maar die worden nog op de bouwplaats met de hand gemaakt.  Door de panelen voor de muren, de vloeren en het dak in de fabriek op maat te maken, kunnen de panelen direct op de bouwplaats afgemonteerd worden. Hierdoor kunnen de huizen sneller en efficiënter gebouwd worden en kan deze techniek ook worden ingezet voor de reguliere woningbouw.

Duurzaam

Hennep is een duurzaam gewas. Het groeit lokaal en er zijn geen bestrijdingsmiddelen voor nodig.
Voor de bouw van een huis is één tot twee hectare hennep nodig. Hennep is een zogeheten 'rotatiegewas', dat zorgt voor verbetering van de bodem. Het materiaal isoleert goed, waardoor bewoners van een hennephuis minder energie hoeven te gebruiken.  De voorgefabriceerde platen zijn flexibel, waardoor ze aardbevingsbestendig zijn. De hennepwoning in Oude Pekela is gasloos en maakt gebruik van een warmtepomp en zonnepanelen.

Toekomst

Op dit moment worden de tweede en derde woning van hennep al gebouwd. De vierde staat in januari gepland. Het bedrijf Dun Agro uit Oude Pekela verbouwt nu ruim 1000 hectare hennep per jaar. Hiermee zouden jaarlijks zo'n 500 woningen kunnen worden gebouwd.